Friday, February 22, 2013

umrah

Salam,

Dah lamanyaaa i tak menulis kat blog. I guess im not really2 into writing nih. But still, ada benda2 yang i rasa nak tulis or share and documented kan dalam blog..hehehe..actually entry pasal umrah ni dah lama dalam draft. Went there last year. Alhamdulillah, i got the opportunity for the second time in my life to perform Umrah. Somehow rasa susah jugak nak percaya, after 12 years, Allah bagi peluang invite lagi i untuk pegi sana.  So i hope maybe my experience and tips berguna untuk sape2 yg dah ada plan nak ke sana :) 

- I pegi bulan April. Awal2 tahun ni weather agak sejuk di Madinah and biasa2 di Mekah compare tu kalau pegi bulan puasa panas. Cuaca sana agak kering dan berdebu so be prepared.

- Sampai Jeddah around 4pm, Dari Mekah ke Madinah 6 jam, we rent a taxi. i tido sepanjang jalan..sampai2 kul 10 mlm umi kejut bagitahu dah sampai tunjuk kat i Masjid Nabawi, Subhanallah, sgt cantik. Masa tu i macam mamai2 tak pecaya ke rasa eh aku kat Madinah ke skrg?? Hehehe..so check in hotel, terus pegi masjid solat.
 
- My mum and i dpt masuk Raudhah 3 kali. Raudhah cuma dibuka 3 kali sehari utk perempuan. Ada turn actually untuk setiap region tu and usually orang Asia paling last. Memang berebut dan sesak toksah cakap la nak masuk. Tapi sebaknya duk dlm tu. Boleh tgk kiri kanan org menangis sampaikan salam pd Rasulullah saw. Tak boleh nak gambar dgn kata2 tgk makam Rasullullah saw, berada di Raudhah.  One of the happiest moment in my life. Nak describe pun taktau camne lah.
 
- Kalau masuk Raudhah, nak solat sunat kat sana, banyak2 bersabar dan berdoa ok..jgn tolak2 org, jgn langgar org tgh solat. Sabar. I masuk pun bkn terus dpt solat, diri je dulu, berdoa..insyaAllah akan ada ruang untuk solat. Masa 1st day masuk tu pun i tgk org terus pikir, ni biar betul mcmna nak solat?? Tapi umi pesan kat i doa byk2 je dulu..ada masa umi suruh i solat dulu, dia tlg tgk kan supaya org x langgar. And kalau nak berdoa, doa dlm sujud..coz kalau tgh sujud biasa org x rempuh. Boleh buat apa2 solat sunat kat Raudhah. Tp kalau nak buat 2,3 solat x boleh kat tempat yg sama, kena sentiasa move..ada satu hari, i dpt buat solat dhuha, taubat dan hajat kat dlm Raudhah tp pindah2 la. Coz org sgt ramai dan bertolak2. Dalam Raudhah, u will notice, ada sesetengah org suka betul tolak org so dia dpt ke depan. Pls dont do the same. Sabar je byk2. Makam Rasulullah saw dah la dpn mata. Kalau mmg x dpt solat, berdiri dan berdoa pun dah cukup, insyaAllah.

- Setengah hari akan diperuntukkan untuk jemaah buat ziarah sekitar Madinah. Tempat untuk ziarah depends pada travel agent tu yer. Tapi yg pasti Masjid Quba',  Bukit Uhud, ladang kurma mmg akan pegi.


- Miqat bagi jemaah dari Madinah untuk masuk Mekah adalah di Bir Ali. Masa ni jemaah dah kena tukar pakaian ihram. Tempat ni mmg penuh dgn bas2 bawak jemaah. Dari sini bas terus pegi Mekah, check in hotel dan terus selesaikan Umrah malam tu jugak. Macam kitorang dlm pukul 2 pagi jugak baru selesai umrah. For first timer, mutawif akan guide dan lead untuk buat tawaf dan sai'e. The feeling inside dapat tgk Kaabah depan mata memang unimaginable. Tenang. Hilang semua masalah dalam pikiran.

- Di mekah, most of the time mmg spend dekat masjid. Berapa kali nk buat umrah depends pada masing2. Yang baiknya 7 kali. Dulu2 masa i pegi kalau time solat fardhu jemaah perempuan boleh je solat dekat dataran keliling kaabah tu. Now dah x boleh kena masuk dlm masjid. So kaum perempuan, the best time ki rasa pegi masjid awal2 sikit boleh solat depan kaabah.

- Bagi aktiviti membeli souvenir utk yg ditinggalkan, i suggest buat kat Madinah jgn kat Mekah. Coz kat Mekah kita akan agak sibuk sikit beribadat berbanding kat Madinah relaks sikit. Kurma, jubah, sejadah, beli je kat Madinah. Kurma kalau nak beli betul2 byk pegi pasar kurma lagi murah. Tapi kena amik teksi pegi sendiri agen selalu tak bawak. Dah masuk kota Mekah mmg x pikir dah la pasal nak beli2 ni. Tempat beli belah mmg byk and mcm2 ada tp rasa sayang kot masa nak round2 kedai ni. Mostly i beli masa balik masjid ada org jual2 or masa ziarah. Mcm kat Jabal Rahmah byk jer org jual2, so beli jer utk souvenir. Jangan buang masa pegi shopping pulak lama2. Baik duk kat Masjidilharam mengadap Kaabah.

- Dari segi kesihatan, Alhamdulillah, boleh kata sepanjang kat sana and even dah balik sini pun, kesihatan masih baik. Selalu org balik batuk demam biasa la perubahan cuaca. Coz i penah experience pegi Umrah dulu i demam. Bulan puasa masa tu. Memang motivation utk beribadah agak low lah. Kali ni mmg i doa solat hajat byk2 semoga diberi kesihatan yg baik and kelapangan utk beribadah. Alhamdulillah, semua ok. And few days after i balik Umrah period dtg. Syukur la x kena masa kat sana. Tapi apapun, kita kena doa je byk2..kalau dah doa, then Allah bg jugak sakit or period dtg tiba2 ada lah hikmahnya tu. Refer to your mutawif ape nak buat, mintak nasihat.
 
- In the next post, insyaAllah i will share more pics :)




Masjid Nabawi


Masjidilharam
 
 

 

2 comments:

Linda Yusoff said...

Seronoknyaaa dapat pergi Umrah.
Omey apasal lama tak menulis?
I pon berharap sangat dapat sampai ke Mekah. Insyaallah

Paulo Gonçalves said...

Hello,
I have been visiting your blog.
Congratulations for your work!! An interesting and nice blog!!
Amazing photos!!
Good luck with your blog!
Greetings from Algarve, Portugal
Paulo Gonçalves

I invite you to visit my blog
http://viajaredescobrir.blogspot.com