Monday, October 31, 2011

Product Review: Philips Epilator


Nak citer sikit, i bought this thing couple of weeks ago. Coz masa tu plan nk pg buat waxing so i did some research in the internet. Ada yang suggestkan benda epilator ni. I heard of it before tapi x penah rase nak try. Bila baca review pasal epilator ni sume puji bagus2..so i thought instead of pegi salun waxing why dont i just buy this product that can be used at home at any time i want to. Beberapa kelebihan menggunakan epilator:

1. After using few time, the hair growth tend to be thinner and slower!

2. Epilator ni memang agak expensive la especially kalau compare ngan beli pisau cukur tu. But for long term use memang berbaloi-baloi. It comes with electronic shaver as well. Can be used for legs, armpit and bikini line. And kalau calculate dengan expense buat waxing kat salun pun buy an epilator will be way cheaper.

3. The long lasting effect. Shaving, u have to do it almost everyday. Tapi epilator ni once or twice in a month pun dah ok. Atau kalau rajin sangat nak buat tiap2 minggu pun xde sape nak halang. Cuma kalau kita bz xde byk masa sgt memang bagus lah bnda ni.

4. Unlike shave yang cuma pada surface je, epilator remove entire hair beneath the skin. So that's why tahan lama.


Masa i baca review one of the disadvantage of this product is bila u guna let say kat kaki memang terasa sakit bila dia pluck tu especially for the first time use. Maybe ada red spots pun. From my own experience guna benda ni xde la rasa sakit pun. Seriously, rasa biasa jer. But again tu bergantung pada masing-masing la yer..coz i rasa kalau hair tu x kasar or tebal and jarang2 ke memang x sakit sangat kot. Kalau sakit or ada red spots pun just for the first time jer pastu biase dah. Just bear with it.

Choice of epilator ni pun ada banyak dalam market. I read antara brand yang ok braun. Tap entah mane nak cari. Watson/ Guardian pun ada their own brand epilator rasanya, maybe murah sket la tapi kualiti x tahu la. So i bought Philips HP6508 Satinelle Soft Sensitive. Philips pun ada banyak pilihan. Carik kat Jusco ok.


Pic Google. But i bought the same one like this. The price is RM149.



Another thing i would like to share:

"Mencukur rambut kemaluan ini tidak boleh/haram dilakukan oleh orang lain, terkecuali orang yang dibolehkan menyentuh dan memandang kemaluannya seperti suami dan isteri."(petikan dari kitab Al-Majmu’ Syarhul Muhadzdzab 1/342, Fathul Bari 10/423)


Ok, renung-renungkan!


4 comments:

Nanak said...

wah, tapi rasnaya i tek perlu kot benda ni...

mrs.spicy said...

hurmm...kalau i pergi buat wax pon i takkan buat tempat yang suami isteri jer boleh sentuh tuh. hahaha, malu okeh! nak beranak tuh terpaksa, kalau tak malu jugak

aNoi said...

omey, cam menarek jek! entry ko buat aku rasa nak pergi beli benda alah ni. hehe

seriously want to know said...

boleh guna untuk bulu ari ari kah?