Monday, October 31, 2011

Product Review: Philips Epilator


Nak citer sikit, i bought this thing couple of weeks ago. Coz masa tu plan nk pg buat waxing so i did some research in the internet. Ada yang suggestkan benda epilator ni. I heard of it before tapi x penah rase nak try. Bila baca review pasal epilator ni sume puji bagus2..so i thought instead of pegi salun waxing why dont i just buy this product that can be used at home at any time i want to. Beberapa kelebihan menggunakan epilator:

1. After using few time, the hair growth tend to be thinner and slower!

2. Epilator ni memang agak expensive la especially kalau compare ngan beli pisau cukur tu. But for long term use memang berbaloi-baloi. It comes with electronic shaver as well. Can be used for legs, armpit and bikini line. And kalau calculate dengan expense buat waxing kat salun pun buy an epilator will be way cheaper.

3. The long lasting effect. Shaving, u have to do it almost everyday. Tapi epilator ni once or twice in a month pun dah ok. Atau kalau rajin sangat nak buat tiap2 minggu pun xde sape nak halang. Cuma kalau kita bz xde byk masa sgt memang bagus lah bnda ni.

4. Unlike shave yang cuma pada surface je, epilator remove entire hair beneath the skin. So that's why tahan lama.


Masa i baca review one of the disadvantage of this product is bila u guna let say kat kaki memang terasa sakit bila dia pluck tu especially for the first time use. Maybe ada red spots pun. From my own experience guna benda ni xde la rasa sakit pun. Seriously, rasa biasa jer. But again tu bergantung pada masing-masing la yer..coz i rasa kalau hair tu x kasar or tebal and jarang2 ke memang x sakit sangat kot. Kalau sakit or ada red spots pun just for the first time jer pastu biase dah. Just bear with it.

Choice of epilator ni pun ada banyak dalam market. I read antara brand yang ok braun. Tap entah mane nak cari. Watson/ Guardian pun ada their own brand epilator rasanya, maybe murah sket la tapi kualiti x tahu la. So i bought Philips HP6508 Satinelle Soft Sensitive. Philips pun ada banyak pilihan. Carik kat Jusco ok.


Pic Google. But i bought the same one like this. The price is RM149.



Another thing i would like to share:

"Mencukur rambut kemaluan ini tidak boleh/haram dilakukan oleh orang lain, terkecuali orang yang dibolehkan menyentuh dan memandang kemaluannya seperti suami dan isteri."(petikan dari kitab Al-Majmu’ Syarhul Muhadzdzab 1/342, Fathul Bari 10/423)


Ok, renung-renungkan!


Sunday, October 30, 2011

Susah

Ermm baru tau susah senang nk arrange bnda2 mcm ni. Especially bila melibatkan ramai pihak. Ni belum kira nanti kalau ada pihak yg x patut masuk campur pun ikut same menyusutkan suasana...hehehe...that's why byk bnda da kena bincang dari sekarang. So dah ade keputusan kan senang. At least the parents dah tahu keinginan i macam mane...huhuhu...

Budget is another issue. Heh. Even i thought i dah prepare long time, u know with the savings, everything tapiiiii the idea of forking out your own hard earned money adalah sedih sekali hokeyy..sob2..just that im lucky ada parents yg sangat memahami. Tadi pegi Gulatis pun i ingat macam nak bayar sendiri duit baju tapi umi kate xpelah (masuk duit dlm purse balik haha) even i tahu umi pun macam pikir the price untuk baju tu macam quite expensive pasal umi tanye knape beli baju mahal macam nak beli baju nikah dah..hihi..tapi tahu2 la anak pmpuan dia nii..i bg alasan bijak boleh dipakai pd mjlis2 lain, kononnya lah...walaubagaimanapun sy sgt suke itu kain. Send mms kat mr z tanye lawa x my choice and his too coz i beli baju untuk dia skali..his answer? Ape2 yg nmpk lawa pd i serupa la ngn dia jgk..mmg x memberangsangkn lngsung..jap lg beli kain 7 ton warna pelangi suruh pakai hah bru tahu.

So 1 bnda settle. Kerana kite msh ada byk masa maka simpan baju tersebut dlm almari dulu n jgn hantar dkt tailor lg. Reason i? Pasal nk kuruskan badan..(ok sila gelak skrg) xpe yang penting niat tu dah ada..hihi..pelaksanaannya tunggu dan lihat je lah.

I hope boleh update blog ni on regular basis, tapi tulah yg susahnya keje sendiri asyik pkir psl keje jer..kdg2 mlm2 sblm tido pun pikir lg psl company, everything..ok tipu kebanyakan mlm pikir psl mr z jer..hahaha..yelah2...Tapi betul, keje tgh byk skrg, in fact for the past few weeks i mcm xde cuti jer..sabtu keje, ahad bwk keje balik umah..almost everyday masuk office 7 am..haa stress tu tidak lah cuma penat badan n otak jer..

Ok la, enough membebel..till then peeps..

Friday, October 21, 2011

Hurmm...

Ermm..dah bole start panik ke belum ni?

Baca experience org lain rase neves pulok..

Tapi rase mcm byk masa lagi..

And yet, rasa masa berlalu pantas jugak..

And tgk org prepare awal btul..

Tp i think still got plenty of time..

Maybe boleh mula slow2 so that x kelam kabut last minute..

The thing is, i dont even know where to start..huhuhu

Wednesday, October 12, 2011

Family Vacation: Brunei


Okay update for my very very short trip to Brunei. Sangat lah short coz actually we just stay there while waiting for our connection flight to Melbourne. Yup, we fly to Melbourne by Brunei Airline. They  just launched Melbourne as their new destination and the promotion price is just slightly higher than Air Asia for the same date we booked.

Our flight schedule 10 am Changi Airport, Singapore - 2 pm arrive Brunei - 10 pm depart to Melboune. So roughly we had about 8 hours in between arriving Brunei and flight scheduled to Melbourne. But pls mind of course we had to be at Airport at least by 8 pm that nite. Our parents already been to Brunei before, so this time just nak bwk anak2nya berjalan la. It's a very small country in terms of size and population. Just few hours pun enough la nak jalan2 sekitar town. Lagipun xde ape sgt nak ditengoknyer..hehehe..


The cart we rent. Vios. I think the price not that cheap pun. Rent kat Hertz Airport. Ada 2 masjid yang famous kat Brunei. One is masjid Sultan Brunei and another one is the son's i think. Istimewanya masjid diorang ni (suka hati aku je sebut diorang haha) semua kubah masjid tu diperbuat dari emas. Made of gold uolss. Palcik kayo haha..

Masjid Hasanal Bolkiah. We had our Zuhur & Asar here (jamak)

  
Ni depan entrance masjid. Depan pintu masuk tu ada eskalator naik atas yang dibuat untuk Sultan Brunei only. Baginda Sultan jer boleh guna time Solat Jumaat. 

Petang tu just to kill our time kitorang pegi la lepak2 dekat tasik. Name ape ntah lupa. Seriously, we were quite boring actually coz xbyk attraction kat Brunei. The airport staff suggestkan pegi Kg. Ayer, kena naik bot. But since our time quite tight malas nk rushing2 so tak jadi la. Some more..err kg ayer time study kat Sabah dulu pun dah penah pegi..hehe..so no no laa..


Later that evening we went to Pasar Malam Satok. Haha sampai pasar malam pun diredahnya. Nothing much different compare to pasar malam kat sini pun..

After that, Maghrib pun dah masuk kitorang solat kat Masjid Omar Ali Saifuddin. After solat terus rush gerak gi airport.


Ni full view masjid. Source Google



Entrance to masjid. Kubah emas :)

@ Coffea Bean Airport. Masing2 busy..hihi..

That nite we continue our journey to Melbourne.Oleh kerana flight malam dah kepenatan jalan kat Brunei memang tido lena msg2..reach Melbourne around 7 am. Melbourne tu entry lain lah yer..hehehe...

Monday, October 10, 2011

Mode: Happyyyyyyy

Ohh ohh am really2 happyyyyyy..xpyh amik happy pills pun, u just made my day.

Love u so much, u know.

I couldnt be thankful enough.

I couldnt ask for anything better than this.

I couldnt ask for anyone better than u.

Moment to be remembered for the rest of our lives.

Alhamdulillah.

Thursday, October 6, 2011

Aidilfitri 2011


Super duper late entry raya!! but who cares?? hahaha.I just nak upload few photos during raya hari tu. This year we celebrated raya at Johor on the 1st day and  then 2nd day baru blk kg kat Selangor. Malam raya as usual kitorang kumpul ramai2 buke puasa.

Tahlil, takbir raye and tazkirah

 
That nite my dad beli 2 kek ais krim Baskin Robbins.
Sebenarnye kitorang celebrate anniversary my parents skali.heheh..

 

lepak2..dah takde terawikh dah..mcm lain gak rase mula2 abis ramadhan xde
aktiviti buke puasa n terawikh mlm2..



si kecikk..



The girls..mak org, anak dara campur2 lah..



Pagi raya, semua dh pakai baju raya..
getting ready for bersalam bermaafan and amik duit raya.
Obviously yg dh keje tak dpt..huuu...


 
me and my uncle. nampak gemok.
baju ni buat i nmpk gemok..ahaaa denial sngguh..


Yours truly

ok, done with the raya post..dh nk raye haji pun. heh.


Saturday, October 1, 2011

Haihh

Sbnrnye ade byk giler kot bnda nk kna buat. Byk perkara nk survey. But could u actually believe at this moment i still msh boleh duduk bersenang lenang. Berangan konon somehow all will fall right into their place. Macam hampeh! Tp i penat sbnrnye dgn keje2 opis (alasan x hbs2) Nk merungut lbh2 psl keje pun xboleh. Xkena pd i. Sebab itulah sumber rezeki kita.deng duit gaji tu lah nk byr bil, nk beli brg keperluan, nk suap mulut tiap2 hari, nk pg bercuti, itu in semualah. So xbaik plk nk mengomel psl sumber rezeki periuk nasi kita sendri kannnn..

Few things in my life really need to be sorted. Kdg rasa hidup ni mcm x terurus pun ye. And not to mention im not yet married and have kids! Allah saje bagi mase pnjg sikit hidup mmbujang kott..hihihiii...ok sile brubah skrg klu rse nk kawin cepat ;)

Esok dh hr ahad, monday will be another day struggle at the office mengejar dateline. Wise decision, baik msk ofc esok siapkn keje sket2 dlu, tapiiii nk kemas bilik (yg dh xde rupe bilik ank dara) then have to do some shopping..so xtau lg cmne, but i just pray, hoping that tomorrow i x duk bilik xkuar2 membuta bermalasan pg smpai ptg dah la! Sudahnye ape pun xjadi

Off to sleep peeps. 2 am already!