Thursday, August 12, 2010

RAMADHAN


  • I always, always skip the Sahur part. Yeah, i know memang patutnya kena la amik berkat sikit tapi entah kenapa walaupun i terjaga selaluuuuu memang malas sangat nak bangun. Walaupun cuma untuk minum air masak. Sudahnya memang sambung tido balik sampai subuh. And i bukanlah jenis akan melantak makanan puas2 sebelum tido pun. So selalunya bulan puasa akan makan sekali je. Time buka. Wahh patut boleh turun 5kg ni abis puasa kan kan??

  • Saya jarang tak pegi terawikh. Its understood lah kan as i'm living with family..hiks..so tiap2 malam takde excuse kenapa taknak pegi terawikh..tapi selalunya 8 rakaat je lah..and i have my fav masjid untk pegi terawih..pasal masjid tu best kul 9 dah abis wat 8 rakaat..haha part x boleh blah.. 

  • I've experienced puasa kat Sabah masa belajar. Waktu buka sana awal sikit dari sini kan. It was surely one of the most unforgetable moment in my life. Habis 1 kota kinabalu punya bazar ramadhan dah round. But to be honest, memang tak boleh lawan bazar kat sini lah in terms of the ambience and the food especially! And also, i've experienced berpuasa di Mekah juga time mengerjakan Umrah dulu. Time kat sana takde rasa lapar macam kat sini. Buka kurma air zam zam then solat pastu baru balik hotel makan. Tu pun biasa2 je. Takdelah craving bukan2. 

  • I'm not choosy tang nak pilih makan apa untuk buka. Semuaaa pun i suka and makan. Be it nasi, mee, roti, kuih. Masak sendiri ke bazar ke hotel ke. Of course la mum's cook will always be the best. My own cook? Tak payah la. Takde sape selera nak makan kang. hikss..yeahh..cant remember when is the last time i cook a meal. A real meal lah. tapi kalau nak count in masak megi and goreng nugget tu dah banyak kali lah.

  • I do hope and pray that semoga Ramadhan kali ni membawa keberkatan untuk kita semua umat Islam. Semoga boleh lebih muhasabah dan mengenali diri sendiri. Apa-apa benda yang pahit tu tak payah ingat-ingat dah. Hargai apa yang memang dah sedia ada untuk kita. And i selalu ingatkan diri sendiri supaya jadi hambaNya yang sentiasa bersyukur. I have lots of unfulfilled wishes and dreams. Tapi apa yang dah sedia ada ni pun dah bersyukur sangat2 sebenarnya. 
Salam Ramadhan untuk semua. Puasa bukan lah setakat menahan lapar dan dahaga saja. Yang pentingnya adalah menjaga hati. Kalau tak pahala puasa kurang nanti..hikkss..pastu bulan puasa dah tak leh dah hantar msg i miss u ke hape kat pasangan..rindu ke syg ke hape simpan sampai abis puasa..dating, tgk wayang? eh no no ok..tapi kalu nak pegi terawikh same2 ke boleh tak?? hahaha..(ingatan untuk diri sendiri sebenarnya, heppp!!)

3 comments:

Gransazer said...

selamat menyambut ramadhan al-mubarakh..(^_^)

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

salam ramadhan omey

ederq said...

tapi kalau pasangan suami isteri boleh kannn. hihih