Wednesday, July 28, 2010

Another vacation cancelled *sigh*

Sepatutnya malam ni mesti dah excited pack2 barang nak pegi Sabah esok pagi. Tapiiiiiiiiiiiiiiiii...pack barang jugak cuma bukan nak pegi Sabah la. Nak pegi out-station ke Perak untuk 2 hari. Uhhhh!!! Tapi tulah kan takde rezeki nak pegi. Till last week actually i'm quite confident yang i dapat pegi. Confirm rasa macam free. Dalam hati berdoa jugaklah mintak2 takde halangan. Tiba2 dalam minggu ni bertubi2 keja datang. And i kena ada di Perak esok petang. On short notice pun. Tapi nak wat camna. Luckily ni ticket yang beli masa promo air asia free. So it just cost me around 100 for 3 person. Tapi pasal i cancel yang lain pun tak pegi lah kan. 

Another thing, kalau ada, kalau ada la ok, ada yang notice, i memang jarang update blog kebelakangan ni. Ermm..banyak benda yang i nak tulis kat blog kesayangan ni..cewahh..nak diluahkan..cuma bila pikir2 balik, rasanya biarlah orang tak tahu kot. hikhik. Annoying kan. Macam nak cerita tapi tak nak cerita. Tapi saya sangattttt happy sekarang. Ada suatu ketika sebelum2 ini yang i rasa sangat down. Sangat kosong. Moments yang i rasa sungguh helpless dan hopeless. So apa yang i buat, cuma 'membekukan' diri. Mencari 'hikmah'. It took me quite a while jugaklah before i found it. Dan sekarang semua dah tenang. Takde ribut2 lagi dah. Tipulah kalau i kata i tak marah. Kalau i tak kecewa. But at the end of the day, i think it just soo not worth to fight with somebody who's not even in your league kan?  


Ok have to go now. Tunggu lah next time bila nak rajin lagi update blog. :)

Thursday, July 22, 2010

A story 2 share

"Kenapa tak rogol saya?"


Kisah benar ini berlaku di US.


Ia tentang seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Dia memakai tudung dan memiliki akhlak yang
bagus.

Suatu malam perempuan ini dalam
perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan
yang diambil pula agak tersorok dan
tidak banyak orang yang lalu lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang agak sudah lewat,
berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak gelisah dan rasa
takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan
bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong
itu. Dia sudah mula rasa takut dan tak
sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca
ayat Kursi dengan penuh pengharapan agar
Allah membantu dia disaat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu
bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib
baik lelaki itu buat tidak endah dan
perempuan ini selamat sampai ke
rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki
yang tidak dikenali dekat lorong yang
dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut. Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih
yang dia lihat semalam adalah perogol
itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek
melalui kawad cam dan selepas siasatan
dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut
walhal dia keseorangan di masa tu,
tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak
tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta
kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol
tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke
tempat lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to me on that
night even though you know that I’m alone?”

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw
two young man walking with you. One on your right side and the other one
was by your left side. If you were alone
of course you will be my victim.”

Wanita ni rasa amat terkejut bila dengar
penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat
Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi
yang dia baca malam itu. 


============

ermm...cerita ni leih kepada sekadar satu peringatan sebenarnya. Selalu-selalulah berdoa semoga dilindungi Allah. Kadang2 i sendiri rasa bimbang lagi pulak bila asyik selalu kena kerja luar, selalu drive sorang2. We'll never know what other people's intention toward us. Baik ke buruk ke. So berdoa jelah semoga semuanya yang baik2 sahaja :)










"...Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya ..." 
[Dari Abdullah bin ‘Amr r.a.] 

Saturday, July 10, 2010

quick update


Just want to do a quick update. Takde banyak masa nih. hihi.

I'm so happy coz finally i got my car backkkk!! Haru gila takde kereta ni tau. Bukan lah takde kereta langsung. Kereta company lain pun ada boleh guna. Tapi x besh. Ada GPS tracker plak tuh. hiii. Pasal repair kereta tu malas lah nak cerita. All that i can say, everything dah settle. Apparently, it didnt cost me that much. Alhamdulillah. Thank God. 

Another thing, i'll be going to Terengganu tomorrow. Lama plak tu pegi kali ni. For about a week. My room is in a total mess right now. Barang sepah sana sini. Know what i hate the most when going away? The packing part. Bukan pasal susah nak packing ke hape but i just hate the part bila i tak boleh nak bawak semua baju2 tu. Seriously, i always feel like bringing the whole wardrobe with me. Last week when i was in KL, i dont even have anything suitable to wear for a date! At that moment i hate to think about all the clothes i have in my room. Being a girl kan, kalau nak keluar pegi date mesti boleh termenung depan wardrobe keluar berpuluh pasang baju and pick the best one! I dunno whether it'll make any difference to the guy though. LOL.

So that's it peeps. 
Tolong doakan kerja i berjalan lancar.
 So that balik boleh bercuti puas2. Haha.
Till then. 
Bubye!!


new coming movie "vampires suck" is so gonna be much better than the twilight saga




My first reaction when watch this trailer, is this movie for REAL??? Unfortunately, it is. Hahahah. It will be out in cinema this coming August.

I already watch eclipse last nite. Menyesal amik midnite ticket. I fall asleep halfway through the movie. No! It was not that boring. Tapi maybe pasal i penat kerja and after work rush to Singapore to fetch my parents at Changi. So penat sangat agaknya tak dapat nak fokus pada movie. Tapi overall for scenes yang i sempat tgk i rasa ok lah for edward twilight fans kannn. Of course lah novel lagi best. What can you expect? oh btw, i'm into jacob actually. Hahah.

Sunday, July 4, 2010

one hell of a week

I'm not really in the mood to blog actually. Tapi takpelah, maybe kalau menulis sambil meluahkan boleh menenangkan sikit perasaan ni kan. Last week adalah seperti 1 hell of a week. I naik KL on Tuesday morning. Initial plan adalah nak naik terus ke Sabak Bernam coz ada keje sikit kat sana. Pastu boleh tak tiba2 kat PJ kereta break down? It was like, tiba2 je enjin mati kat traffic light. Nasib baik i sempat belok masuk lorong tepi so that tak ganggu traffic. Try start enjin tak boleh tak berani nak cuba banyak kali. Before that i realized tiba2 lampu minyak hitam kat dashboard menyala. I was like, hello kereta ni bru servis last month. Takkan minyak itam abis kot? So bila kereta dah tak boleh start i check minyak hitam and guess what? Memang kering langsung. Masa tu memang pikir leaking ke? How could minyak itam tiba2 abis camtu jek? So kereta tu kena tow to the nearest service centre. Luckily the company pun ada one reserve car kat KL so i just switch car and teruskan kerja i sementara kereta kena tinggal check. The next day, the service advisor called me and he explained ada crack kat oil pan bawah enjin tu. Possibly ada terlanggar something like bendul or divider jalan ke.  It caused minyak itam kering abis and enjin jem terus. Holding my breath, i asked him what is the estimation cost to repair? And he said the cost will roughly be around..........................15k!!! Bloody hell! RM15,000.00 okehh. This was the car that i planned to sell so that i can get myself a new car!!!! arghhhh!! I had further discussion with the service advisor. He said the chance of insurance claim will be 50-50. Pasal accident ni melibatkan bahagian bawah enjin bukan remuk ke ape. The next alternative, repair pakai duit sendiri ler. And even the thought of it is sooo unbearable. What a BIG hole in my bank account it gonna caused. Arghhhhh. Serius i tension masa tu. Dah lah sekarang dengan tengah macam2 masalah. And now this?  So thats it. Now im gonna be car-less for about 2 months. Esok nak out-station ke Seremban and the next week akan 'berkampung' di Terengganu for about a week. Banyakkkk benda nak buat. I feel drained already.

P/s: To some people out there, if you dont have something nice to say, then i suggest why dont you just keep your mouth shut!!