Sunday, May 2, 2010

Typical Malaysian Driver vs Typical Mercedes Driver


Just came back from Pahang yesterday. Reached home around 10pm. Sangat penat. Owh jalan adalah jam di highway semalam from Yong Peng to JB. Gila! Ada accident somewhere at km60.  Maybe pasal cuti kereta sangattt banyak. Seriously. Like, where all this cars came from??? And here i list some of Malaysian driver bad habits.

  • Tak nak ikut line kiri walaupun takde intention nak memotong. Hello, ni highway. There's no beach atau apa-apa scenary menarik pun tepi jalan tu. And jalan tu ada 2 lane for reason ok?  
  • Kenderaan berat (lori/bus) kalau dah nampak jalan jam, kereta banyak, kenapa masih nak ikut lane kanan??? It can lead to even worse traffic tau. Kalau ikut kanan belakang bus, ikut kiri belakang lori. So traffic pun jadi slow and tak lancar. And ikut lane kanan when going uphill???For 50km/h??? Are u kidding??
  • Malas bagi signal when switching lane. Pastu kalau lane clear takpe. Ni kereta dah la banyak then main masuk lane pakai ikut suka hati sendiri je. 
Another thing that annoys me while driving is..*ahem* (sorry dad) those merc/BMW or any other luxury cars who thinks they own the road. I'm not tarnishing all of them. *Ok dad, definitely not you. BUT it annoys me sooo much bila i tengah memotong suddenly from back ada kereta entah dari mana datang sebelum tu tak nampak pun tiba-tiba pecut macam lah tak nampak kereta nih and terus bagi lampu. I mean, hello, what do you expect? I know your car is expensive and all that but please la, i pay for the road tax as well. And it also neither that  my toll charge is cheaper than you, no right? 

Ok peeps,  have a safe drive to work today. For me, i just want to arrive in one piece. ha ha. 





Check out this blog:
A good one

5 comments:

fabulous.farah said...

sangat setuju..tapi sebagai kereta tak berkuasa ni terpaksa la mengalah kan...

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

hamboi marah benar ni??? hjihihih

Ms. Omey said...

pn farah @ a mum to be:
yerrr..terpaksa la mengalah kang kena langgar plak sape nak tanggung.

Ms. Repuzal:
Lindaaa..ingat kan dah ilang?? hihi..

minona amar navi said...

haaa..tau xpe.lg2 yg bas 2 an? im travelling almost every week atas highway.tp an, bile nmpak je bas dlm mirror frame dah cuak..coz die suke nk cucu nk soh kite ketepi..siap bg high beam..senget btol!!! sgt scary kot!!! da la bwk double decker, ni siap nk laju2 plak..mane nye x pnuh ngan cite xciden melibat an bas x press..another 1 lori or trailer.. sgt kejam, bg signal nk masuk tp x pndang blakang..main masuk je..mau heart attack acik tau dlm laju2 nk kene break...*sigh

Ms. Omey said...

minona: betul2..mentang2 la besar gedabak kan compare to kete kita..saje nak tunjuk eksyen..tapi kena mengalah jugak..kang jadik pape diorang takpe sebab besar..