Sunday, May 30, 2010

Orang Ke 3

Seriously, nak menaip tajuk post pun macam scary. But i have to blurt this out. I feel like i really have to. Bukan nak memburukkan sesiapa, jauh sekali nak point pada sesiapa. Just read this with an open mind. Just READ and please, dont JUDGE. Because at the end of the day, bukan kita yang berkuasa menentukan siapa benar, siapa salah. Masing-masing ada rasa masing-masing, bukan?

I nak cerita pasal 3 situasi. Melibatkan 3 orang. 3 hati. 3 perasaan.

Situasi 1:

Bila u jadi orang yang ke-3 itu. Bila tiba-tiba u muncul dalam hidup sebuah pasangan. The one yang atttacted to you is the guy, of course. The guy likes you (even dah ada gf). And u also like him. The question is, do you like him crazy enough to destroy their relation??? Even that guy sanggup break up with his girl. Typical answer orang selalu cakap "ala dah laki tu suka kat aku". Betul. I've dealt with this situation before. I thought maybe, okay mungkin dah diorang takde jodoh dah jodoh ngan aku so nak wat camne kalau dah kitorang saling suka? But come to think of it, walaupun diorang takde jodoh, i dont want it to be because of me! So i  decided to let it go. Not rush into decision and i LET the guy fix whatever problems he had with his girl. Mind you, the guy memang keep calling me and sungguh2 nak kat i masa tu. Few months later they got married. Of course i was a bit frustrated at first as i like the guy too. A lot. But then, i bersyukur, at least i tak kecewakan hati siapa2. And you know what, rasa kecewa i tak dapat bersama laki tu apelah sangat kalau nak dibandingkan dengan kecewanya gf laki tu masa tu. Actually sedih sikit je. I had nothing to lose anyway. True, i like him so much but i never had him before. And i cant have him now. What's the big deal? But i know, kalau diorang break, the girl will suffer. Obviously it's unfair to her. Lagi satu i pikir, apa salahnya i korban, i tak kecewakan hati siapa-siapa, mungkin Tuhan akan beri yang lebih baik untuk i kan? Who knows? 

Situasi 2:

Bila ada orang ke 3 muncul dalam hubungan u. Orang ketiga ni perempuan. So kiranya ala-ala u lah yang terseksa sebenarnya. Yes, u might want to blame ur bf as well. But at the same time, being a woman u hope that 'another' woman will understand. Bukan mengambil kesempatan dalam kesempitan. Bagilah 1001 alasan, yang pasti Tuhan tahu apa niat sebenar kita kan? And if u had him, right after like, 1 month after they broke up, HELLO, it's clearly shows what type of girl you are. Dont be cheap. Ini mungkin bukan hari kau. Tapi pikirkan sejenak tentang hari esok-esok. Imagine this situation, dalam pada u bergembira dengan bf baru tu, did u realize ada perempuan lain yang menangis siang malam. Ada hati lain yang sangat terluka. Yang mungkin rasa mahu meneruskan hidup pun adalah sukar.

Situasi 3:

Bila orang ke 3 yang muncul dalam hubungan u adalah lelaki. Maksudnya u lah yang kena memilih. U love them both. Tapi u tak boleh kata cinta terhadap dua-dua adalah sama. Salah seorang pasti lebih sedikit. That way u can choose who u want to be with. But u will break someone's heart. And its not an easy thing. Trust me, it's hard. Tapi i boleh bagi sedikit guide if this happen to u. Walaupun u jumpa yang baru, walau apa pun lebihnya dia, hebatnya dia dari yang lama, cubalah pertahankan hubungan yang lama. Anggaplah itu sebagai ujian Tuhan. Kadang-kadang dalam hidup ni, diberi banyak pilihan juga adalah ujian dari Tuhan. Dia mahu menguji. Dia mahu menilai hambaNya. Sejauhmanakah tahannya hati kita.

So itulah tiga-tiga situasi yang boleh jadi terjadi pada diri kita sendiri. It's hard to judge. Masing-masing akan pertahankan diri masing-masing. Soal siapa benar siapa salah takkan dapat dibuktikan sampai bila-bila. Soalnya, kena redha. Biar apa pun terjadi. Tak ada satu benda pun dalam dunia ni yang akan terlepas dari penilaian Tuhan. Orang selalu kata setiap yang terjadi ada hikmahnya. Tapi hikmah tak terus datang pada kita dengan sendiri. Jadi jangan duduk diam. Carilah 'hikmah' itu. Pasti ada Tuhan letakkan di mana-mana. 


Okey peeps, dont be emo-emo yer (Padahal sendiri yang emo..heheh). Its not good. Cheer up. Live your life. Hidup terlalu singkat untuk dihabiskan pada kesedihan. I leave you with a song 'Tentang Kamu' by Bunga Citra Lestari. Love it! :)




"Bagaimana...bila akhirnya ku cinta kau...
dari kekuranganmu...hingga lebihmu...
      Bagaimana...bila semua benar terjadi...
mungkin inilah yang terindah..."


P/s: Entri Bandung + Jakarta akan dibuat jika hanya ada mood 
(macam lah ada nak baca)




8 comments:

~ As ~ said...

saya baca ...silalah update cepat

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

hurm...good info act..
btw sape yg jd org ke2??? eh bZ nak tahu..hehe..
nak2..cite bandung..sila buat entry

Ms. Omey said...

As: Tenkiu2. nnti i update.

Linda: r.a.h.s.i.a heheheh

ederq said...

kita tak kan tau atau faham selagi tak kena diri sendiri kot. tapi apa2 pon marilah berdoa dijauhkan org ke 3 dalam hubungan! huhu

Ms. Omey said...

derq: ye betul. thats why kita jgn buat org so that esok2 tak jadi kat kita balik. lets pray supaya dijauhkan dr ujian2 sebegini!

aNoi said...

Situasi kedua macam pernah berlaku. Macam lah.haha.. agreed yg sepatutnya the girl should think ..tapi tue lah.. jenis macam ni, jenis yang tak mahu fikir panjang...

what goes around comes around kan omey?

semoga kita di jauhkan dari sikap2 yang macam ni!

p.s: SILA UPDATE CERITA JAKARTA & BANDUNG! [CAPS LOCK, UNDERLINE, BLOD, FONR COLOUR RED.haha ]

Ms. Omey said...

anoi: betul2 what goes around comes around. kdg2 ada org nak pikir pasal dia je. janji dia bahagia. org lain dia pedulik ape!

me said...

haloo. i baru terbaca post ni.

saje nak share even u tak kenal i & i pun tak kenal u.

i pernah jadi orang ketiga. after a year ngan my exbf, i baru tahu dia ada gf lain. the first one before i.

my ex n his girlfren terima i seadanya sebab my ex mmg nak kawen 2 and his gf mmg boleh accept madu.
for a year kitorg bertiga until i akhirnya realize relationship ni takkan kemana.

after we break up, his gf pujuk i suruh balik dengan my ex. pujuk dgn sangat beria. i still dalam proses melupakan.

itu je nak cerita. dont judge. tapi ini betul-betul jadi.