Thursday, November 12, 2009

You just need less than hundred to fly to Bandung





I bet everybody knows AirAsia tengah buat promotion skang. TEMPAT DUDUK PERCUMA. Just choose your destination. The good news this promotion still going on till 15 Nov while the bad news your chances untuk dapat tiket free adalah dah kurang since everybody just booked their tickets. They're receiving overwhelming response due to this free seats promotion. And yes their website bukan lembab sikit tapi lembab banyak.  So sila bersabar bila nak book ticket.



Actually my parents buat program untuk bercuti bersama family belah my mum. My atuk nenek pakcik makcik saudara. I takde plan pun nak ikut actually but when my mum said they're planning to go to Bandung, oh my terus mintak masukkan nama dalam list :). There are 14 of us ok! I've been to Bandung once in 2007. Then every year ulang2 pegi Jakarta je. So i list out kan perkara menarik yang i suka pasal Bandung (pls dont expect either air sirap bandung or mee bandung in the list)











1. Pasar Baru

Trust me, this is the place where women go crazy. More like Tanah Abang in Jakarta actually but some said the price here is cheaper and more variety of choice. Tapi kan one thing about Shopping di Indonesia ni, the price kannnnnn...memang sangat2 murah..dah la dalam purse ada juta2..eleh setakat baju kebaya harga dua ratus ribu tu..hehehe...definitely you akan teruja. And pada pandangan i lah, i like the fashion and style there. Semuanya pun style busana muslimah. You know, nak carik long sleeve blouse yang tak singkat sangat and most importantly ada sense of fashion. Dapat harga murah lagi. A very good bargain. Takpun nak cari kain pasang yang cantik untuk buat baju kurung. Kain lace pun banyak dan harga sangat berpatutan. Tapi i lebih suka cari batik or sulam. Yelah takkan nak pakai baju lace pegi keje pulak kan.











2. The factory outlet

Ohhh..i looovvveee this...One privilege in bandung and kat Jakarta takde. I penah pegi satu area tu pusing kiri kanan depan belakang semua factory outlet. Kalau kat pasar baru mungkin clothing untuk orang laki tak banyak sangat, the guys can shopping kat factory outlet. Branded stuff sells at cheaper price. One more kan, barang2 branded, i mean the original one yer kalu kat Jakarta/ Bandung the price memang a bit lower compared to Malaysia. lagi pulak time kalau currency diorang memang jatuh. I takdelah beli ape sangat tapi antaranya penah beli Jam Bonia as an example, memang price wise.











3.  The glorious food

Cerita lain selain shopping, kalu kat Jakarta/ Bandung, i also looovvvvveee their food. Kalau duduk lama2 serius boleh menggemukkan tau. The nasi padang cuisine oh my. Some more ada 1 dish ni otak sapi masak lemak pun i pandai makan..hehehe..And not forgetten my favourite pisang salai. Ada jual banyak kat Bandung tapi Jakarta susah sikit nak cari. Some sort like snack yang rangup made of pisang. Its not like the version of pisang salai kat Malaysia. Lagi sedap. Mesti nampak orang jual kalu pegi Bandung. A must-have. Pls try and i'm sure you gonna love it.





That's all i can think of for now. Cant wait for the trip.Kalau belum pernah pegi boleh masuk web AirAsia and book ticket sekarang. Eh anyway kalau rasa tak class naik AirAsia boleh pegi kat MAS :) I tengah pikir plan nak bercuti dengan girlfriends. Cuma taktau destinasi ke mana. Taknak pegi jauh2 sangat and nak pegi tempat yang i belum penah pegi.





5 comments:

Aida Narina said...

I've tried to select the dates pun, airasia's website dah macam kure-kure. But the offer was good eyh? Siapa la yang beruntung dpt tickets free :) :)

Ms. Omey said...

the offer was a real good bargain. tapi kena sabar la nak book and bukan senang nak dapat date yang kita plan. some more nak plan travel yang lama lagi untuk may next year..heheh..

amiza said...

best nyer dapat pegi bandung..my family pon ada plan nak gi bandung this year tp mcm tak jadi je..

cik EPAL said...

bestnya cuti cuti malaysiaaa ;)

zailamohamad said...

Salam dik, thanks for dropping by at my blog..Waahh!! akak perasan adik suka travel ya..best tuuuu
Btw, akak dah link ur blog in mine..rajin2 singgahlah jenguk blog akak ya;)