Sunday, November 8, 2009

Shopping @ Shanghai

1 obvious reason why we choose China as our 4 members of family vacation destination is because oftentimes we heard people been saying China is a shopping paradise. Tak caya pegi la tengok barang2 jual mostly made in China so mestilah kat sana lagi murah konon2nya kann. So to speak enthusiastically i ready tukar duit and pinned highly hope untuk bershopping sakan. 



Antara tempat2 yang kitorang pegi:  



Nanjing Road



 



Its an area of commercial streets actually. Ada few top designer brands there. Tapi surprisingly, the price is a bit higher than here in Malaysia. We were told by the guide, eventhough those items were made in China, the tax applied is quite high compare to Malaysia so to caused the price is up a little bit. I did my own survey, went to this one guess boutique and checked the price. Mahal sikit je la dari Malaysia. Ada yang lebih kurang jek. But that is just for branded stuffs. Kalau local products of course lah murah. Macam electronic items yang memang produk situ. Tapi apepun i didnt find Nanjing Road is interesting to shop at all. Just a nice place to lepak2 amik gambar observing people around there. None of us buy anything here. Maybe pegi pun dah petang dah penat seharian tour. 



Chenghuangmiao Bazar

 

Local market sells local products. Bole beli souvenir, jade, clothes, electronic items, chinese tea, bags, you name it lah. Silk pun ada cuma mahal ah. Unbelievable, chinese silk kat China lagi mahal dari kat Malaysia. I rasa kat Malaysia boleh dapat rm50-rm70 untuk sepasang kain. Mydin pun ada jual tau. Kat China i asked few shops, the price is rm200++. Taktau lah mungkin quality lebih baik but serious in term of corak and jenis kain tu i rasa macam sama je. And yes i tak beli sepasang pun China silk kat sana. haha.



Hangzhou Silk Display Shopping Centre 

    Ni masa kat hangzhou. Tour guide tu bawak kitorang kat tempat ni. Dalam ni jual sume benda dari silk. Cadar, kain, baju, underwear made from silk pun ada uhuhu. promoter tengah gigih menerangkan faedah2 tido atas set cadar silk yer. Sekali tengok harga, amik ko! err..takpelah terus rasa tak mampu sayang ah nak tukar cadar baru..heheh..  



Shanghai Light Indsutry & Textile Market

  This place is some sort like Tanah Abang Jakarta only bigger. But let me be brutally honest with you, i'd rather be 10 times shopping at Tanah Abang than here. I mean the place is big, lots of boutiques, choice of items but somehow, i found it difficult even to choose something for myself to buy. One of reason maybe i'm stuck for words. Communication agak susah di sini. Many of them cant understand even simple english. But anyway, its a nice experience being in China and i'm not going to whine for not being able to shop till drrrop.  



International Shoes City

   

My first reaction when i saw this building was wow there have shoes city in Shanghai. How cool is that. From the textile building we had 10 minutes walk to this shoes city. So we went there and err...ok maybe it shouldnt be named International Shoes City? So disappointed.

 





Kedai 2 ringgit kat Malaysia was inspired from this shop

Masuk dalam tu tengok semua barang 2 yuen tiba2 rasa eh ni kat Malaysia pun ado :) 

 

ok, that's a wrap on my trip to China. We had so much fun actually. Overall what i value so much is not just the chance to visit negara orang atau benda2 shopping nih. Its more. The family bonding. Ada abi yang sporting nak pegi jugak china beli tiket sampai 2 kali pasal 1st time trip kena cancel. Umi yang best paham kenapa anak pompuan dia nak jugak carik tempat shopping stay 1 malam lagi kat Shanghai. Pastu adik pompuan yang kena upah 10 hinggit pasal pagi2 last day kat China i dia ajak round keliling hotel :) Then ada 2 my younger brothers kena tinggal tak dapat ikut trip. hahaha. It's all priceless.  



Akan upload pics di facebook tapi tunggu la lagi sebulan dua, heheh. Agak busy dan kesempitan masa. Nak update blog punnn berat skang. And as for my next trip will be to ****** tapi lama lagi. Got another 6 months. Tapi takpe pasal i kena work hard and save lots of money coz currency negara ni mak oii..ni kalau nak shopping boleh gigil2 bukak purse tapi i tau branded stuffs there lottssss cheaper than here. So, i'm gonna be prepared *wink*

5 comments:

aNoi said...

Nak g mana lagi?

Bencilah ko asek berjalan jek..ehhehe

Babe, jomlah teman aku g jakarta on this Feb.. ko dh terer area2 situ... jom aaaaaaaaaaaa... =)

dialicious said...

bestnye jalan2..china best tak overall?shud i go?heheh..wah..pegi europe yeaaA???yea branded stuff cheaper there..huuhu

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

info yg sgt berguna..dan membuatkan ku berkata..baik shop kat jakarta lahhh..muahaha.

Ms. Omey said...

anoi: mane ada asek jalan. jarang jugak ada masa..feb brape hb? mcm susah sikit pasal bulan 3 ada kl bookfair. klu tak aku nak pegi jakarta bulan ni tapi sibukk laa..

diah: china ok la for an experience. i first time been there pun..u should go..klu tak shanghai pun leh pegi beijing ke :)

Ms. Omey said...

Linda: true dearr..jakarta lagi heaven for me :)