Thursday, October 22, 2009

Shanghai attractions - Part 1


While at Shanghai, for 3 nites kitorang stay kat Riverside Hotel.
I like this hotel better la. Nice one.




okeh ni antara tempat2 yang dilawat masa kat Shanghai


Shanghai Oriental Pearl Tower TV

Tv tower tertinggi di Asia dan ketiga tertinggi di Dunia. First kitorang naik atas tower untuk menikmati pemandangan. Biasa je la macam KL tower tapi i rasa the view of Shanghai City sangat2 cantik as u can also see the river along the city down there.


The tower.
Tower ni jugak famous pasal rekabentuknya agak unik

View of Shanghai city from the tower


Shanghai Municipal History Museum

Apa yang lebih menarik kat tower ni adalah Shanghai Municipal History Museum at the bottom of the tower. OMG, i must say that i hate museum (for obvious reason) but this museum is kinda different. Like a home to a science fantasy city.
Features of this museum (as i read) is divided into 3:
  • First hall full of life-like manikins performing the traditional activities of life in a farming and fishing society. This transitions into scenes from traditional city life: a Chinese medicine stall, a tea-house, a cloth shop, etc.
  • Second hall full of scenes from Shanghai's foreign concession history. See what life was like for foreigners living among the Shanghainese during the late 1800s and early 1900s. The dioramas are amazingly detailed, especially the street scenes of shops and entertainment districts.
  • Third hall full of scale models of Shanghai's most famous buildings.
Cantek tau features2 yang ada kat dalam tu. You can spend hours here. Tak macam museum biasa yang cuma ada display so boring. Tak dapat nak membayangkan camane. kena pegi sendiri experience. gambar pun tak boleh nak mengekspresikan lagipun gambar yang best2 i tak amik sebab terlalu asyik memikirkan camane benda2 tu dibuat, heh. Lagipun dalam ni siap ada sound lagi to make it even more real.


us again.
my dad punye pic asyik takde pasal bz amik gambar..heheh


my mum & me


ms omey


salah satu model Shanghai City yang ada


Shanghai River Cruise

Serious ada sampai 2 cruise. kat hangzhou lake cruise kat shanghai river cruise pulak. Huangpu River Cruise namanya. Tak minat sangat sebenarnya cruise2 ni tapi layankan je la dah include dalam pakej. River cruise ni ada 2 yang panjang untuk 3 jam yang pendek sejam je. kitorang cruise 1 hour je. Dari sini boleh nampak view bandar Shanghai. Tu lah kalu pegi Shanghai banyak tempat boleh tengok bandarnya. Dari atas tower la dari cruise boat la hehehe..Tapi sangat cantek. Tau tak shanghai adalah bandar terpadat dan termaju di china? a very modern city.



While cruising.
Cruise ni also can be done at nite. Lagiii cantik.


i like this pic so much because of the city background sangat cantek kan :)



Ok dah abis la part melawat tempat2 menarik.
Pasni sambung part 2 nak citer pasal tempat shopping pulak *wink*

1 comment:

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

heyy omey..
nile lah linda ada pluang nak g china ni..hmmm