Tuesday, September 8, 2009

Kronologi Pasang Braces



18 Ogos

Appointment with the orthodontist. 1st time i jumpa doc ni. sangat baik & sangat cantek. 1st question she asked me "u bagitau i dulu sebab2 u nak pakai braces" then baru dia check gigi i and explain satu2 gigi i, yang ok yang tak ok. Then doc amik acuan mulut untuk buat besi tu. She informed me i ada 3 batang gigi kena extract first. I tak sure, maybe ada orang yang nak pasang braces tak perlu cabut ape2 gigi. Tapi mostly kena untuk bagi proper space gigi tersusun, for alignment.


25 Ogos
I cabut 1 batang gigi bawah. Sebatang je. Pasal i agak nervous. hahah. kalu tak doc tu nak buat 2 batang sekali ngan gigi atas. masa ni tak sakit sangat sangat (at this moment i tak tau cabut gigi atas lagi sakit dari gigi bawah). i bole masuk opis buat keje lagi pastu.


1 September
I cabut 2 gigi. i gigi bawah and 1 gigi atas. Masa ni seriussss sakit. i tak bole puasa. i telan painkiller tapi still sakit. Masa ni jugak doc pasang getah separator kat dalam gigi. 2 getah untuk gigi bawah yang hujung kiri kanan, 2 getah untuk gigi atas hujung kiri kanan. Getah tu kena stay dalam gigi at least 5 hari sebelum braces dipasang. At this phase, sebenarnya i dah rasa tak nak pasang pun ada braces tu. sakit + tak selesa. Dan getah tu sangat2 ANNOYING ok. I dah rasa macam nak takeout benda tu je dah.


7 September
Appointment untuk braces ni i buat sebelah malam dalam kul 8. I taknak buat siang sebab banyak keje 1 hal. 1 more thing coz i just want to be relax throughout the process. Tak tension2 terpikir pasal keje ke ape. So 1st doc cabut dulu getah separator then pasal i baru jugak cuci gigi, doc tu just polishing je la. Then dia pasangkan alat yang untuk bukak mulut tu. Pasal mulut i kecik, memang rasa agak sakit. Doc tu nak letak gam khas kat satu2 gigi then keringkan guna sejenis alat khas. Lama pulak tu. Masa ni memang agak suffering la. Memerlukan tahap kesabaran yang terlalu tinggi (which is so not me). Pastu doc buat bonding lekatkan satu2 bracket kat gigi baru masukkan wire. I pilih warna pink. Bright pink actually. heheh.



The Cost

As mentioned before, total cost i have to pay
(for this particular clinic ye, it might differs from other clinics)
RM 3,500
Half to be paid bila dah siap pasang braces
and the rest of the amount can be paid tiap2 bulan bila datang check-up.


Time Frame

Untuk braces i kena pakai setahun setengah (estimation) then kena pakai retainer 6 bulan full. Lepas tu boleh bukak retainer tapi benda ni waktu malam kena pakai jugak seumur hidup. Yup. Kalau tak gigi boleh kembali ke keadaan asal. Especially bila dah dewasa baru nak pasang braces kann..I think its safe la to skip now and then tapi kena make sure kerap pakai jugak la.



Worth or not?

You Decide

12 comments:

aRi sHu said...

tx dear for the info..bila dgr part sakit tu mcm takut plak..huhu..

Nanak said...

syg, i pun selalu dgr orang kata, kalau cabut gigi atas mmg seksa sikit..nxt month i pun ada appmnt dgn dentist..pemeriksaaan biasa je..tapi aku harap dia tak kata nak cabut salah satu gigi atas aku..ko tau juga kan, aku ada 1gigi terlebih atas ni..huhuhu..

ederq said...

worth bila dah gigi cun nanti. tapi aku da lupa gigi kau omey. mcm ok je before? haha

Ms. Omey said...

ari shu: dear, mmg kena byk2 bersabar tau buat benda ni..

Nanak: betul. cabut gigi atas mmg seksa. gigi u dah cantik la dear.

IntanLal said...

Salam Kak,

ayoyo.. intan dah la tak suka dengan dentist.. bab-bab gigi nie intan sensitive skit. dari kecik memang takut nak tampal, nak cabut gigi..ape lagi nk pasang dawai tue. adei..

amiza said...

seksanya pasang braces..my dentist advised me to wear braces when I was in primary school but it was totally rejected by me..haha..tak kisah la gigi berlapis sampai ke tua.. :>

Ms. Omey said...

derq: nnti la aku upload pic yerr..

Intan: memang ramai org tak suka ngan dentist termasuk la akak. tapi nak gigi cantik punya pasal :)

amiza: pasal tu i kuatkan semangat buat skang. kalu tak memang takkan buat la smpi bila2. my mum dah lama dah suruh.

Perfume Rack said...

Hehe...so cute lah babe!

Nanti gigi dah chantek sure bertambah2 cute.. ;)

uMmI said...

hi omey...i pun dlm proses nak pakai braces...sepatutnye i pasang 6/9/2009 tapi i mintak tunda pas raya sebab i nak melantak makan time raya nanti...hehehehe...u buat kat klinik mana? kira murahla rm3500

Ms. Omey said...

Senah: hihi.. :)

Ummi: ye bagus jugak u mintak tunda kalu tak mcm i memang tak boleh makan puas2 la raya ni..i buat kat jb. memang klinik ni paling murah i survey.

gurLuvpink said...

omey klinik mane u pg dpt 3500...i nak psg tp still survey klinik..i need info..tq

gurLuvpink said...

omey klinik mane u pg dpt 3500...i nak psg tp still survey klinik..i need info..tq