Monday, September 14, 2009

BiSkuT RaYa


Tahun ni sama jek cam tahun lepas cuma berjaya buat 1 jenis kuih je. tu pun setelah kena paksa ngan kawan2 sibuk nak bake kuih sesama kat umah. ahaha. Taktau kenapa dulu time zaman uni memang serius rajin bab2 nak buat kuih ni. boleh buat sampai 4,5 jenis pun takpe. Now bila dah keje rasa cam sibuk sangat. Bukan la takde masa langsung tapi priority tu definitely bukan pada aktiviti2 membuat kuih la. Atau mungkin jugak pasal kuih dah siap melambak sangat jual jadi dah tak berapa heran sangat nak buat. But true, nothing beats your own homemade cookies kan!! :) Owh tak semua kuih2 yang dijual atau dihidangkan kat umah orang i suka. But these are among my favourite!! (in no particular order)



Biskut Kacang
Dulu i pandai buat.
Skang macam dah lupa resepi jek. ehehe.



Biskut Conflake
Senang nak buat, kegemaran ramai :)



Biskut Suji
Orang cakap senang nak buat tapi i penah try tak jadi.
So lepas tu beli ready-made je lah.



Tart Nenas
I pandai buat ni. I pandai buat.
ehehe nak kena emphasize kan jugak.
tapi i tak brape suka tart gulung tu.
nak yang pakai acuan ni jugak.



Biskut Sampan
I rasa tak banyak dah orang hidang biskut ni.
Jual pun tak banyak. Nape ek.
Nak buat memang tak reti la.



London Almond
Kuih yang rajin betul i buat dulu.
Bawak balik asrama mesti licin. Skang malas ah.



Biskut Makmur
Satu lagi kuih yang orang kata senang nak buat tapi i tak reti.



Semua gambar dari google. lupa belum shopping beli kuih raya kesukaan2 ni lagi. eh tapi beli malam raya je la kann tunggu lelong..hahah..

7 comments:

miss b said...

ya ALLAH.. sungguh berzaman dh tak buat kuih raya! tunjuk2 je kt kedai la ni.. ehehe! yela.. kot suma buat kuih, sapa nak beli yg kt kedai kan? wahahaha!

Ms. Omey said...

yupp..couldnt agree more..golongan kita2 ni lah yang nak membeli kat kedai..heheh..

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

hihi..
omey antara kuih yg di tunjuk tu..
linda suka SUJI..pergghh
pastu nak btg buruk boleh??

Nanak said...

ya Tuhan, tlg kirim aku sebalang dua almond london ngan tart nenas tu..

Ms. Omey said...

Linda: suji mmg my fav every year pun..batang buruk tak minat sgt la..

Nanak: dear, tahun ni buat biskut choc chips jek..tu pun ada la dlm 2 balang kecikk je..i know u must be missed my almond london kann..heheh..

azli-ummul said...

salam sayang dari kekasih buat kekasih

azli-umuul said...

salam sayang