Thursday, August 6, 2009

Snapshots @ Thailand

Cerita lama sebenarnya. Family vacation last year (2008). Anyhoot, i decided to post it lagipun nak simpan dalam blog and also as guidance for those who plan to visit Thailand :)

Okeh, kitorang 1 family pegi last year dalam bulan 7 selama 4H 3 M.We stayed at Baiyoke Sky Hotel. Hotel paling tinggi di Bangkok. 88 tingkat!Atas sekali adalah open menara yang dibuka pada public dengan mengenakan bayaran.Tapi pasal kitorang memang menginap situ as a privilege no charge for entrance fee.


1st time try main golf kat hotel nih. Tak best & tak suka okeh.



Bangkok Attractions

PENSADUAK FLOATING MARKET


A MUST if u visit Thailand. It is one of the most fascinating tourist attractions.The journey from Bangkok took about 2 hours. The only way nak sampai ke market ni kena naik long-tailed motorboat yang akan bergerak sepanjang canal tu. Yes its a canal actually.Terusan untuk pengairan jek yer bukan sungai. Bayangkan terusan yang ada kat kawasan sawah padi kat negara kita but its wayyy bigger than us! Maybe pasal one of Thai major production pun beras,
so sistem pengairannya lain sikit. Adalah dalam 20 minutes ride sepanjang canal tu,
then boat akan stop dekat satu kawasan kedai besar di tepi terusan. Sampai sini semua bot2 besar dah tak boleh lalu. cuma bot2 kecil untuk orang meniaga je. So kena pindah bot.
Camtu la kaedahnya.

Actually benda2 yang dijual dalam 'floating' bot2 kecil tu pun ada jual dekat atas darat jugak. Cuma nak cari kelainan membeli sambil duduk dalam bot dekat peniaga yang duduk dalam bot jugak. Get it?? Hundreds of boats ok. Its a great fun actually. I LIKE!


Canal Ride


The Floating Market



CHATUCHAK MARKET


A very enormous market. The prices substantially cheaper than the other market or street stall in the Bangkok area. Apa yang dijual di sini? Owhh..very huge range..u name it. Clothes, antiques, Thai handicrafts, household accessories, foods, plants, bags and even live animals! (anjing pun banyak doh). bargaining is highly recommended yer. So push up your skills. But anyway to my liking la, i tak berapa suka market ni. In fact i didnt buy anything here. Tak tau nak beli apa. Jalan2 cuci mata jer. Mind you, the market gets veryy hot and humid during the day. A bit uncomfortable to do the shopping actually. So it is suggested you get here early in the morning. Untuk mengelakkan kesesakan orang ramai jugak. Market yang besar ini memuatkan lebih 15,000 gerai dan lebih 200,000 pengunjung setiap hari. So just imagine!



At the market. Ok, sila abaikan previous statement konon tak beli ape2 tuh..ngee~


LAIN-LAIN

Ada banyak lagi attractions lain boleh cari dalam google heheh.
I upload pics jelah yeh.
dah malas la tuh





Naik gajah. Hohoho.




Cobra Show



Visit to a mosque tapi mosque nyer tak nampak



Suvarnabhumi Airport, Bangkok

Ok, that's it. Overall i mmg suka country nih. Makan pun best. Thai cuisine mcm biasa la kat Malaysia pun banyak. Sama je. Halal food should be no problem to find. Price wise also. Shopping, ermm for me so so je la..harga barang memang murah tapi entah la, ranging barangnye not my cup of tea, i guess :) . But its worth visit cuma sekarang ni jangan la pegi Thai tengah rusuhan ni.

2 comments:

miss repunzal said...

yeay..best2..
ada can nk book thailand as next destination nih..
harus ni..

Ms. Omey said...

betulll..i suggest one day u pegi tau linda :)