Monday, August 10, 2009

Percutian Yang Tak Menjadi! *G e r a m*



Ok ni entry serious sebenarnya. Tapi at the same time rasa kelakar jugak sebenarnya.

Ceritanya pasal hari Sabtu hari tu,
I satu family sepatutnya nak pergi holiday.
Destination ======= > Hangzhou & Shanghai, China!
Semua preparation dah siap and dah bayar pun.
Flight tickets, visa, tour package, etc.
Unfortunately, on Friday, a day before we all nak pegi my dad's friend who reside in Shanghai called. He informed us tentang Taufan Marokat yang diramal akan melanda Cina hujung minggu ni. PANIK NI! Taufan ni da sampai Filipina, Taiwan and currently approaching South China. Bayangkan, as big as China tu, ke tempat yang kitorang plan nak pegiii nii jugakkk dia nak datang. Surf internet for weather forecast, tengok Shanghai tiap2 hari hujan lebat dengan storm. Hati dah resah dan gundah gulana. My mum dah rasa tak sedap hati. Risauuu sangattt nak naik kapal terbang ada taufan dan ribut petir ni. Countless numbers of time naik kapal terbang (and watching too many of crash plane investigation series too) , i know how bad it can be.

Pagi Sabtu, no decisions made yet. Flight pukul 5 petang. By right before noon kitorang dah kena naik KL coz depart from LCCT. At 10, we STILL, STILL DEBATING wether to go or not? But then my father kata takpelah just cancel the trip since kitorang dapat refund untuk tour package dari travel agency. Tapi flight tickets burn laaa. Nasib beli masa Air Asia offer. So i tak jadik la pegi bercuti. sob sob. Hampa memang lah. Tapi i percaya ada hikmahnya kenapa Allah nak halang perjalanan kitorang ni kann..Who knows kan? Like my mum said la, kalau pegi bercuti pun dalam plane takut jadi ape2 kalau storm, kat luar pulak H1N1 tengah menular. haishh..see..what a GREAT, PERFECT time to plan a holiday kann??

But anyway, since refund travel agency tu bukan duit tapi voucher yang kena guna untuk bercuti jugak, the plan is still on, InsyaAllah. Since Ramadhan is just around the corner, we'll postpone the vacation possibly in October. Ok lah.

Yang paling bengang boleh tak the day i was supposed to be in Shanghai, Mr bf called tanya I "sayang kat China sejuk tak sekarang?" PERLI LA TU. pergghhh..
ada jugak yang makan selipar ni karang.




Visa China yang still valid for entry before 14th Oct

5 comments:

ederq said...

ala frustnyaaaa! xpe nt boleh pg nex time :)

IntanLal said...

Salam kak, btul kata mother kakak tue..ada hikmahnya :)...next time boleh pergi lagi kan..insyaAllah... plan nak p japan at the end of this year tp...kes H1N1 nie pun masih berat lagi...mungkin tak jadi kot... honeymoon di Malaysia la jawabnya... hurmmmm...

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

heheh...
sayang je kan?
linda tgu gak..pesal omey lama tak update ni..
kompem g bercuti ni..
tetiba entry ni kuar lak..
heheheh, tokley ketawa lbh2..
kang aku lak yg kene makan selipar tu kang..

Ms. Omey said...

Derq: mmg pon frust! yeah..there'll still be another time :)

Ms. Omey said...

Intan: Intan kawin thn ni jugak ye? wah wah :) yelah..dlm keadaan skrg honeymoon dekat2 je la.. dah bebas H1n1 nnti bru seronok travel.

Linda: I saje je xnak update.konon2 mcm pegi bercuti :) padahal adaa jee kat umah tu..tunggu dah hilangg geram baru update..heheh..