Wednesday, August 19, 2009

Kursus Memborong Di China




The course @ Quality Hotel



Last Saturday i attended a course @ Quality Hotel, KL. Nama kursus tu 'Kursus Memborong Di China' but the course was held in KL lah not China. I baca tentang kursus tu kat paper. Organized by Anzac Consultancy.


Apa yang membuatkan i tertarik nak ikut kursus ni pasal i rasa tak banyak diadakan kursus2 tentang cara2 nak memborong barang dari luar negara untuk berniaga kat Malaysia. Tiap2 tahun i akan pegi J
akarta 2,3 kali untuk visit bookfair sekali dengan beli buku dari sana dengan my dad. Bila dah kerap pergi i terfikir untuk berniaga barang lain jugak. Macam baju2 kebaya. Kan murah kat sana. Tapi baju ni lain dari buku. Buku duty free. Takde kena cukai. Bawak la masuk banyak macamana pun dari negara mana pun. Yes, we do visit bookfair @ other countries as well. Baju ni kena cukai kan. I ada la sikit2 experience beli barang daripada supplier kat Jakarta tapi taklah secara besar. Kalau setakat Tanah Abang tu, lot kedai kat situ pun dah boleh hafal tau. Heheh..



The guide book


So kerana i takde basic dalam bidang ni i pun tertarik la nak ikut
course ni. Semangat berkobar-kobar. Penceramah untuk kursus ni bos Anzac Consultancy sendiri, En. Shahabudeen Jalil. Kursus ni akan menerangkan tentang cara-cara memborong barang di China. Start from pengenalan kepada negara China, plaza-plaza nak membeli belah, pengangkutan, hotel, logistik. Bukanlah secara detail sangat but at least you get an idea how to start. I've never been to China actually. Yelah hari tu kann nak pegi tapi tak jadiiii..(read this). But anyway tempat yang i postpone nak pegi tu Shanghai tapi tempat nak memborong barang2 ni kat Guangzhou & Shenzen (jangan risau AirAsia ada).


The most impressive part ialah bila diterangkan plaza-plaza nak memborong kat China tu. Bayangkan kat Guangzhou and Shenzen tu ada
plaza beg tangan, plaza kasut, plaza barang elektronik, plaza pakaian moden, plaza pakaian kanak-kanak, plaza fabrik, sutera & langsir, plaza barang hiasan dalaman, plaza telefon bimbit, plaza kosmetik, plaza jam tangan, plaza cermin mata (ada plaza khas jugakk??) wow. Each category barang2 tu ada plaza sendiri even things like cermin mata, jam tangan and semua tu plaza borong tau. Obviously kan banyak barang2 jual sekeliling kita ni mostly dari China. Patutlah penceramah tu kata boleh rambang mata taktau nak borong barang apa.



1 whole book list of supplier



Selain dari menganjurkan kursus ni Anzac Consultancy jugak ada menganjurkan trip lawatan ke China. Boleh borong terus barang2 sekali kalau nak berniaga. Harga pun sangat la berpatutan. Overall i rasa kursus ni memang sangat bermanfaat la. Dan yang lebih menarik yang i suka, sepanjang ceramah tu ada tips2 yang diberi. Kadang2 information kita boleh cari dengan mudah tapi bila boleh dapat tips2 sampingan akan lebih membantu sebenarnya as it is based on real experience kan.



The actual fee for the course is RM480 tapi kebetulan i dapat harga promotion cuma RM225! But i tell u, its really worth! Especially for those who looking for business opportunity. Dapat kenal kawan2 baru lagi :)


So bila plan nak pegi memborong barang2 ni?? hikkss..taktau lagi takut banyak sangat plan sekarang ni takut terlalu sibuk nanti.
Someday InsyaAllah i akan plan kan. Tak memborong barang pun at least nak survey2 dulu kan. Owh, i just checked website AirAsia, bulan 5 next year boleh dapat around RM500 return ticket to Guangzhou! :)


For more info tentang memborong di China please visit here

7 comments:

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

hehe..
interesting..
harus msuk list vacation next year..
hehehe

amiza said...

best nyer omey..my hubby and me pon tgh carik2 brg2 untuk dijual..

siRnah said...

Wow Omey..sgt best nya kalau buat biz sendiri kan..

Since ko dh slalu ke Jakarta, aku bru booking nk ke sana next year bulan dua (Gile lame lagi! )

So, bleh suggest tempt2 yg OK utk stay?

Kalo ko nk ikout bleh jek.. aku pon pergi berdua ngan member..hehe

green apple said...

hey, nice entry, good info.

Ms. Omey said...

Linda: pas gi jakarta gi china pulak eh next year :)

amiza: memang best..i pun tengah survey2 bisnes nih.

Sirnah: Babe, i tengah draft entry pasal Jakarta as for guidance. owh bulan 2 yerr..kena check dulu la coz bulan 3 ada KL bookfair takut tak sempat. Tapi Jakarta memang interesting :)

Green apple: Thanks singgah :)

:: || Mrs. Izwan || :: said...

sangat betul babe!! i went to guanzhou last year november. memang giler...!!! ada plaza2 khusus untuk beg, kasut, bla bla bla! dah macam ala2 kawasan industri. kalu situ jual kain, semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kain kat situ, sekali tok nenek zip la, butang la segala! siap CK, D&G segala brand pun leh ada kat situ (memang pusat imitasi sunggoh!). takat nak buat baju kohnon armani exchange ke, siap la segala kat situ. dasat2 depa ni!

Ms. Omey said...

Mrs Izwan: Bestnya dah pegi. ni yang buat i teruja nak pegi cepat nih :)