Tuesday, August 18, 2009

I decided to wear braces!

The clinic. Nearby my house and office :)


Remember this entry? Petang tadi i went to the dentist. This time i dah set appointment dengan orthodontist just to see what she had to say about my teeth. So we went through the checkup and all that. Takde masalah la nak pasang braces cuma Dr. tu kata mulut i kecik. Tak boleh bukak luas2. Tapi takde masalah nak masukkan braces tu. So she explained the procedures bla bla bla. Actually i havent really made up my mind nak pasang braces ni. I buat appointment tu pun not to say as a commitment, but more like gathering information. Gigi bukan la teruk sangat pun. My teeth are hardly crooked at all!


So is it really worth? My main concern is not the cost, cuma i pikir betul ke i betul2 nak go through this process? The time frame is about 1 year and half. And then u know lah, the procedure nya lagi, ada monthly checkup, pantang larang tok nenek lagi.Ahhhhh....yelah tak nak la halfway buat je da rasa menyesal. Some of people bila i cakap i nak pasang braces diorang pun kata tak payah pun takpe lah. Tapi i soooo badly wanted gigi yang sangat cantik menarik bila tersenyum lebar. Hiks....


Dr. tu siap tanya awal2 lagi ada planning nak kawin tak? Benda ni bukan tak boleh bukak cuma kalau nak bukak kena tambah cost lagi la nak pasang balik dawai2 tu. Tak kisah la tapi dah macam menyusahkan pulak lagi pun tunggu la gigi betul2 cantik untuk senyuman menawan masa bersanding..haha..kan dah melalut pulak..Tapi i cakap takpe, i tak plan kawin jangka masa terdekat ni..heheh..alasan nak delay kan lagi laa tu..


So tadi kat klinik ngan Dr. tu discuss blablabla..itu ini itu ini..finally, i pun AGREE. Yes. Tapi ada beberapa procedure dulu la sebelum nak fully pasang braces ni. Firstly, i kena cabut gigi-gigi yang dah tak diperlukan. Semua sekali ada 3 batang ok kena cabut! I was quite surprised actually. Honestly, i cant imagine camne nak cabut gigi2 yang kuat and langsung tak goyang. Surely it hurts kan? I buat 2 appointment untuk cabut gigi. Yelah kalau serentak cabut kang pengsan pulak i kat situ. Before appointment tu i kena buat x-ray dulu. Maybe on thursday ni i'm a bit free boleh buat x-ray. Bulan ni je i rasa kena set 4,5 appointment ngan orthodontist sampai betul2 siap pasang braces. Haihh...



Appointments untuk cabut gigi & bonding


Kalau tengok my schedule, i akan start pasang braces tu around 10th of October camtu la. Few days before raya. I read that during few months start wearing braces, memang tak boleh makan, nak chew foods pun sakit tau. So i wonder, raya nanti orang makan ketupat, rendang, biskut semua.....i???????



* Actually i still couldnt believe that i was actually going to go through with it.



Lagi setahun setengah la i amik gambar nampak semua gigi yer :)

10 comments:

||Mrs. Izwan said...

wow!! congrats!! akhirnya!! ai cant still decide. takotttt nanti update ye camna the progress ;)

zain aziz said...

Konphem nanthi munyi pelath siketh. My frenth punth pahkay. hikth hikth hikth!

Nanthi kasthi uphdatehs tha gambarth,ye.

(konfem nanti bunyi pelat sikit. My friend pun pakai. hihihi!)

(nanti kasi updates the gambar, ya.)

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

omey..btl ke ni?
haihhh..sodap nye rendang tok cecah lemang ni..
wakaka - gelak jahat

Nanak said...

chaiyok..chaiyok..my kazen pun kena cabut gigi yg tak dipelukan tapi cuma 2batang je..

dun wori, masa akan cepat berlalu..then, we will say..cheese.... and smile..

dulu i juga pernah jumpa ortodontik segala utk xray gigi..sakit jugalah sikit tapi akhirnya semua ok..:)

ederq said...

omey, i dun remember how were ur teeth. tryla amek gmbr senyum sket. b4 n after. haha.
o rupanya nk bukak kena tmbh cost eh.
eh i penah cabut gigi bongsu ok. ada yg dia belah sket gusi n lg 1 tu dia cabut je. gila sakit okayyyyy. i mean after tu la. menciiii. tak suka dentist. tak sukaaaaa.
haha

miss b said...

aiyoo omey!! y lar?? tak pe.. selamat menghadapi saat2 getir.. awal2 u mkn soup la dulu.. and porridge. make sure u reli take care of ur teeth masa dh pakai nanti.. cz ada yg i tgk org lepas dah bukak tu gigi cam karat je pasal malas nak jaga! neway, im sure u wont b camtuh! gud luck bebeh!

aRi sHu said...

wahh bagus lah..kt mane tu klinik dia? cost ok x? ada tak lebih rm4k?

Ms. Omey said...

Mrs Izwan: ok, nnti i update tapi lamaaa tuu :)


Zain: ahaha..ala camne ni..sure will update with pics soon dear..


Linda: I nak datang raya umah u serve bubur untuk i bole? :)


Nanak: hopefully la setahun setengah cepat berlalu and i boleh senyummm je..

Ms. Omey said...

Derq: babe, mulut i kan selalu tertutupp je. nnti once da pasang braces i akan upload pic before n after. i punn x sukaa dentist tapi skang kena jumpa tiap2 bulan pulakk :(


B: noted.good advice.thanx babe.


Ari Shu: kat Plaza Larkin tu la. Total cost 3.5k. Doktor tu sangat2 baik.

reena said...

Erkk rugi la raya nanti tak boleh makan sedap2! Tak boleh adjust the date ke? Rugi wohhhhh :p

Btw, I pun plan nak pakai braces gak tapi bf i tak bagi! Dia suka gigi taring i ni tapi i tak suka. Huhu.

Alaa..Nak pakai braces jugak..