Monday, July 6, 2009

Do you feel job stress?

I read it somewhere. Just wanna share it with you frens :)


Top ten stressful professions

  1. IT
  2. Medicine / Caring Profession
  3. Engineering
  4. Sales and Marketing - Hah! amik ko!
  5. Education
  6. Finance
  7. Human Resources
  8. Operations
  9. Production
  10. Clerical

Top ten work stresses

  1. Workload - giler wey skali satu pagi semua benda nak siapkan. Robot ke?
  2. Feeling undervalued
  3. Deadlines - bole mintak extend suka ati mak bapak x???
  4. Type of work people have to do
  5. Having to take on other people’s work - ni memang x bole bla
  6. Lack of job satisfaction - memang disastified klu xdpt complete kan seberapa sempurna
  7. Lack of control over the working day
  8. Having to work long hours - aihhhh
  9. Frustration with the working environment
  10. Targets - huwaaaa....sgt related ngan deadline

Top ten colleague irritations

  1. Seeing others not pulling their weight - sakit ati kan!
  2. Managers changing their minds about what they want doing - ngeh ngeh
  3. Lack of support from managers - abis tu sape lg nak support
  4. Pressure from managers - like, urghhhhhh
  5. Feeling put upon by managers
  6. Interruptions by colleagues - hello!!
  7. Interruptions by managers - i nak buat ke u yg nak buat keje ni?
  8. Bullying behaviour by managers - ntah ape2
  9. Lack of support from colleagues - bole blah la
  10. Bullying behaviour by colleagues - anyone dares?


What about
YOUR job? ke ada yg x stress?? (jika ada, sila tinggalkan nama & alamat company untk sy hantar resume)

5 comments:

Nanak said...

i sangat stress wif my work bebeh..
rasa nak berenti je..waa...but do u think i jenis yg duduk rumah?
tunggu aku ada anak ok..heheee

IntanLal said...

Salam..

Ai Kak, long time no c u.. stress? kalau tak stress itu bukan manusia yg normal...

keje memang tak pandai abis..thats y kita di hire utk bekerja..ngeh..ngeh..ngeh..

ederq said...

sama laa
stress gila
like today, aku baru balik holiday, 10 min duduk daaahhh kena pot pet
what the F?
aku nak duit tapi tak nak kerja.
ada tak?

amiza said...

it is normal to have stress in work..and it is all up to us on how to handle it!!

Ms. Omey said...

Nanak: okeh babe, dah ada 3 kids nnti berenti keje eh!

Intan: long time not c u too intan, thank for dropping by dear.

Derq: aku nak duit dan aku nak keje, tp aku nak keje yg senang2 je..ngeh

amiza: hi amiza! what a pleasant surprise :)