Thursday, July 30, 2009

SERIUS BENGANG




Hey TAYAR, takde hari lain ke kalau nak buat hal pun??? Ngam2 la esok i nak pegi jalan jauh tayar nak pancit la, pecah la. Terpaksa ganti spare tyre kuning nih. Mintak tolong staf pegi workshop tengokkan tapi hari pun dah petang bangat. Mr. pomen cakap kena ganti terus dua2 tayar belakang. My dad cakap esok je lah. Haisshhh..menguji kesabaran betul la..

Wednesday, July 29, 2009

Dedikasi untuk insan yang sangat istimewa dalam hidup...



....siapa lagi kalau bukan my one and only DAD!


Hari ini hari jadi beliau. Owh, beliau masih muda sebenarnya *mood membodek*. Ayah saya bukan sekadar ayah biasa. Beliau luar biasa tapi takde la macam bionik tuh. Ayah adalah seorang ayah (statement apakah??) . Ironically, ayah saya juga adalah bos saya di tempat kerja. Ok, please dont start it. Percayalah, saya sudah terlalu biasa mendengar snappy comments macam "ala senang la keje ngan ayah sendiri" atau "keje dengan fam sendiri mesti seronok tak pressure sangat" mahupun "mesti dapat gaji besarkan ayah bagi". Terima kasih. I rest my case.


Ok, ini list ucapan terima kasih yang saya nak buat untuk ayah saya:


1. Terima kasih pasal masa along belajar dekat Sabah dulu abi sentiasa memberi sokongan padu. Waktu tengah down pasal study siap kena extend lagi tuh, abi begitu memahami. PTPTN dah la cuma dapat half, last-last pinjam 5k je. Selebihnya, along tak pernah lupa abi dan umi yang membayarkan segala yuran dan sara hidup. Paling berharga, my SAA 6192E. Kancil yang dibelikan masa study sebagai kemudahan keluar jalan2 pergi ke kuliah. Bila da keje kena upgrade sikit. Tapi i still love my little kancil. Banyak memories.


2. Terima kasih pasal sudi terima along keje yelah kalau tak kan da susah nak carik keje kan tapi along tau sebenarnya abi umi nak along duk kat jb je. haha. Pastu pulak bagi keje yang memang paling along tak yakin bole buat pastu pulak kena pressure lagi pastu siap ada segala target bagai pastu pulak kejenya menimbun pastu pulak kena suruh macam2 lagi pastu pulak kalau ada yang xkena gerenti kena sound oh my, better stop, memang x bole habis ni. Tapi xpelah, terima kasih jugak.


3. Terima kasih pasal bagi duit (read: loan) untuk along buat bisnes part time kecil-kecilan tu. 0% interest pulak tu. Really appreciate it.


Sebenarnya ada banyak lagi tapi nak stop jugak. Untuk ayah tersayang, cuma satu sahaja yang mahu diucapkan. Terima kasih atas segalanya. I love u so much. Lebih2 lagi kalau naik gaji tahun ni. takdelah. JK. Lastly, kalau birthday mesti ada hadiah kan (ok, hint: birthday i bulan 9, lol) .




Hope you like it :)




Father & lovely daughter




Father & wonderful daughter





Your Proud Daughter,


ummul khair saharuddin




Monday, July 27, 2009

Kisah Sabtu & Ahad


SABTU



Hari yang sangat-sangat memenatkan. I keje tapi biasa lah, sabtu kan half day. Sebelah malamnya ada majlis bacaan Yassin & Tahlil di rumah I. Dari pagi sampai ke malam tak henti-henti wat keje nih. Majlis ni cuma perempuan je ada. Bajet dalam 100 orang dari serata kampung datang. Sebelah petangnya ape lagi gotong-royong mengemas rumah dan siapkan setting untuk malam. Tapi bukan I ngan fam i jer la..siap import orang-orang kuat untuk angkat meja, bentang carpet semua la..








Beg 'Berkat' for our guest





Sebelum majlis. Setting meja-meja makan dekat area garaj rumah je.



Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Penat memang penat. Sampai i tak sempat snap gambar foods. Majlis selesai dalam jam 10.30. Then terus kitorang kemas-kemas rumah.



My brother yang dah kepenatan menggulung carpet




penat-tapi-masih-mahu-berposing




penat habis



AHAD


Sukar untuk dipercayai i langsung tidak ada masa untuk berehat di hujung minggu. Sebelah pagi hari ahad my dad ajak pegi MITM Fair di Persada Johor.





Ni macam Matta Fair la. Tujuan pegi adalah untuk mencari travel agent yang boleh buat ground package untuk percutian kitorang nanti. Tiket & visa semua dah setle. Nak cari ground package untuk transportation, hotel, makan & aktiviti je. Alhamdulillah, mission accomplished. Then after sent my dad home i terus rush ke Plaza Angsana untuk carik birthday present for my dad sampai petang. Sebelah malamnya pulak hantar my parents to Senai Airport. Pegi Jakarta lagi.


Itu cerita di hujung minggu. Selepas hujung minggu, macammm biasaaaaa laaa...keje, keje, keje..The rest are history..I dijangka akan terus menerus busy dengan beberapa projek sehingga la Raya nanti..cehh. Got few plans yang masihhh tak gerak-gerak sampai sekarang. Ada 1 bulan je lagi sebelum puasa *sigh*


Friday, July 24, 2009

I have nothing to compain



Family:
Been supportive as always. They're precious! We're going to have our annual vacation this August. Yay! Destination? Will reveal it some other time!


Loverboy:
He's still -ve for H1N1 testing. lol.


Career:
Ok, so far i'm doing great perasan nak mampos. I dah dapat BONUS! But no worries, as i already made plan that all the money goes to shopping mall my bank account. My job, like others i believe, can be stressful sometime but well, i'm still, still survive.


Money:
Never been an issue to me. Alhamdulillah. Its not mean that i'm filthy rich or whatever, mind you.


Body weight:
This part is quite frustrating. Why did i still gaining weight? i've cut down my daily meals ok! Should i jog like, 2 hours per day? or maybe i should start kickboxing class?


So far i have nothing much to complain. My life might not seems perfect to others, but i'm so thankful for all that i have and also for what i cant have.


P/s: Sorry about my prev entry that possibly sounded a bit harsh. Please dont be offended as i never meant to dedicate the post to anybody in particular. It's just me!

Tuesday, July 21, 2009

Ada aku kesah?



Dear Blog,

I really dont know how to describe my feelings right now.
Rasa apakah ini?


Frustrated.

Confused.


I dont know what to believe and whom to trust.

Everybody has the quota of patience.
And i think i've just reached mine.


I heard that lousy talk behind my back.


Ye, orang boleh bercakap apa sahaja yang mereka suka. Maka silakan. Bercakaplah selagi mahu. Selagi ada daya. Kalau tidak cukup modal-modal cerita yang ada, silalah menokok tambah apa-apa yang patut.


Ade aku kesah?



OF COURSE I AM!


Sangat kisah. Sangat terasa. Sangat pedih.


Tapi biarlah.


Like i always said to myself, dont be too carried away by such trivial matters. There are far more important things/persons in my life. Kan?



Sunday, July 19, 2009

NEW OFFICE POLICY

Dress Code:
1) You are advised to come to work dressed according to your salary.

2) If we see you wearing Prada shoes and carrying a Gucci bag, we will assume you are doing well financially and therefore do not need a raise.

3) If you dress poorly, you need to learn to manage your money better, so that you may buy nicer clothes, and therefore you do not need a raise.

4) If you dress just right, you are right where you need to be and therefore you do not need a raise.

Sick Days:
We will no longer accept a doctor's statement as proof of sickness. If you are able to go to the doctor, you are able to come to work.

Personal Days:
Each employee will receive 104 personal days a year.
They are called Saturdays & Sundays.

Bereavement Leave:
This is no excuse for missing work. There is nothing you can do for dead friends, relatives or co-workers. Every effort should be made to have non-employees attend the funeral arrangements in your place. In rare cases where employee involvement is necessary, the funeral should be scheduled in the late afternoon. We will be glad to allow you to work through your lunch hour and subsequently leave one hour early.

Bathroom Breaks:
Entirely too much time is being spent in the toilet.
There is now a strict three-minute time limit in the stalls. At the end of three minutes, an alarm will sound, the toilet paper roll will retract, the stall door will open, and a picture will be taken. After your second offense, your picture will be posted on the company bulletin board under the 'Chronic Offenders' category. Anyone caught smiling in the picture will be sectioned under the company's mental health policy.

Lunch Break:
* Skinny people get 30 minutes for lunch, as they need to eat more, so that they can look healthy.

* Normal size people get 15 minutes for lunch to get a balanced meal to maintain their average figure.

* Chubby people get 5 minutes for lunch, because that's all the time needed to drink a Slim-Fast.

Thank you for your loyalty to our company. We are here to provide a positive employment experience. Therefore, all questions, comments, concerns, complaints, frustrations, irritations, aggravations, insinuations, allegations, accusations, contemplations, consternation and input should be directed elsewhere.


The Management





Credit to: http://www.riotjokes.blogspot.com/


p/s:
I'm thinking of sticking this notice on my office board. lol. Very funny kan. Sangat bagus untuk bacaan di petang2 AHAD. I tauuuu petang-petang ahad ni ramaiii yang dah mula rasa tak senang badan semua lah memikirkan esok ISNIN. I ni memikirkan kemungkinan kena out-station lagi minggu ni *sigh*. Why cant everyday be just like Sunday?

Friday, July 17, 2009

Weekend oh so nice!


Truth is, today i just give..err..10% at work?


Petang tadi di office hampir semua orang takde. Semua out-station kah? Ada yang kat Terengganu, Bos ke Melaka, my colleague ke Pontian. Oh bagus lah camtu. patutnya keje sampai pukul 6 tapi petang tadi 5.30 i dah zoommm masuk kereta, start enjin nak balik. Balik awal sikit lah. Yelah, daripada i blogging, facebooking dekat office, baik i blogging, facebooking kat umah (statement apakah ini?) Harap-harap my dad bos x baca.
So my weekend plan is tomorrow i'm going to accompany my aunty to 'Ceramah Keselamatan Wanita' - I must be bored to death (why did i agree in the 1st place?) So far no plans for sunday. Bermalas-malasan di rumah aja.





Wednesday, July 15, 2009

OMG!



For those yang below 18 please la jangan baca entry nih!



Pics taken from: http://blogartis.blogspot.com


ok, feast your eyes on these pics of bunga citra lestari and her husband honeymooning:
























She's hot kan? She's freaking hot! Am I wishing that i was her? NO! i mean, given the fact that she's pretty, glam, rich, have super hot body and gorgeous husband but why, why am i not wishing to be like her?



* In deep thinking


..
..
..
..
..



Ok lah, lets just put it this way.


I rasa semua orang nak jadi cantik, nak jadi jutawan kaya raya, ada husband yang hensem giler. Extra, kalau glamour dan dikenali ramai. Tapi penting sangatkah semua itu sampai kita mengabaikan benda-benda selainnya? I just hope, kalaupun suami i nanti tidak lah sekacak Ashraf Sinclair since i pun tak hot macam bunga, sekurang2nya dia betul-betul boleh bimbing i dengan baik. Tapi tak tau la kalau esok2 mr. husband pulak tiba2 yang suruh i pakai bikini lepak tepi pantai. Heh. Biarlah tanpa lifestyle yang bermewah-mewah, yang penting tujuan hidup i tak jauh tersasar dari arah yang sebenar. Tapi yelah, masing-masing ada pemikiran dan cara hidup sendiri. Terpulanglah.


btw bunga, really nice body u got! *jelesss

Friday, July 10, 2009

Job Interview

Nop, i tidak menghadiri apa2 job interview, mahupun sedang dlm proses untk mencari kerja lain. Cuma sekarang ini di office ada vacancy untuk marketing. So mcm biasa, orang keluar masuk mintak kerja. Kebetulan this morning, my dad mintak i turut serta masa interview. Cuma sebagai observer camtu la. So that i boleh belajar sesuatu. Entah macamana masa proses temuduga sedang berjalan, something came acrossed my mind. All of sudden, i just realized yg i TAK PERNAH menghadiri apa2 temuduga ok! Not even once in my entire life.

Ok, think back, masa study di Sabah dulu i dengan girlfriends pernah mintak kerja dekat McD. Huh! konon2 nak buat kerja part time. And this happened tanpa pengetahuan my parents. Kalaulah my parents tau senyap2 i plan nak buat keje part-time. But seriously, i memang insist nak cari kerja masa tu. Unfortunately, we didnt get the job (mintak keje kat Mc'D pun fail! Apedaa..)

Right after i habis study, u have to know this, i never had the chance untuk bermalas-malasan di rumah ataupun beronggeng2 selama beberapa ketika. I never had the experience of job-hunting. I terus join the company. But actually, i'm not really 'new' to the company. Previously masa cuti2 sem pun i akan tolong2 apa yg boleh. Of course, i didnt handle anything at my own. Ala-ala mcm pekerja praktikal je.

So, bila i dah habis belajar and join the company, serba banyak sedikit i dah tau. My first job dalam bidang marketing. To be honest, i'm S*** at it. Seriously. But what did u expect then? It was my first time job, i mean, real job ok? But i know, one fact for sure, being the 'anak bos' everybody expect the best from you, even way better from anybody else. So i pun belajar untuk bangkit (wahh, dah boleh tulis buku motivasi ni) I never give up to learn. I never give up to bring the best out of myself. I know, i've not done enough, but i do hope, small little things that i've done can be significant to the company.

Now, 3 years have passed. How time flies kan. 3 tahun lagi, i pun xdapat nak jangka apa yang akan berlaku. (ok la i hope i da kawin masa tu, haha) I'm hoping for a brighter future.
Happiness. Loved. Blessed.

*I'm only human. I make mistakes*

Monday, July 6, 2009

Do you feel job stress?

I read it somewhere. Just wanna share it with you frens :)


Top ten stressful professions

  1. IT
  2. Medicine / Caring Profession
  3. Engineering
  4. Sales and Marketing - Hah! amik ko!
  5. Education
  6. Finance
  7. Human Resources
  8. Operations
  9. Production
  10. Clerical

Top ten work stresses

  1. Workload - giler wey skali satu pagi semua benda nak siapkan. Robot ke?
  2. Feeling undervalued
  3. Deadlines - bole mintak extend suka ati mak bapak x???
  4. Type of work people have to do
  5. Having to take on other people’s work - ni memang x bole bla
  6. Lack of job satisfaction - memang disastified klu xdpt complete kan seberapa sempurna
  7. Lack of control over the working day
  8. Having to work long hours - aihhhh
  9. Frustration with the working environment
  10. Targets - huwaaaa....sgt related ngan deadline

Top ten colleague irritations

  1. Seeing others not pulling their weight - sakit ati kan!
  2. Managers changing their minds about what they want doing - ngeh ngeh
  3. Lack of support from managers - abis tu sape lg nak support
  4. Pressure from managers - like, urghhhhhh
  5. Feeling put upon by managers
  6. Interruptions by colleagues - hello!!
  7. Interruptions by managers - i nak buat ke u yg nak buat keje ni?
  8. Bullying behaviour by managers - ntah ape2
  9. Lack of support from colleagues - bole blah la
  10. Bullying behaviour by colleagues - anyone dares?


What about
YOUR job? ke ada yg x stress?? (jika ada, sila tinggalkan nama & alamat company untk sy hantar resume)