Friday, June 26, 2009

SauNa TimE!

Since today is Friday, and owh, esok actually working Sat but halfday je so happy-mode-on :)
Balik dari keje terus teruja rasa nak pegi masuk sauna.


Sebenarnya kan, saya kesian dengan bilik sauna kat umah ni yang jarang2 sekali digunakan. Letak kat tingkat atas rumah pulak tu. Setiap kali turun tangga mesti akan melintas bilik sauna ini sambil memandang sepi ke arahnya. Ye, sauna ini adalah terletak kira-kira beberapa langkah saje dari pintu bilik tidur saya..huahua..dan saya juga seorang yg rajin bersauna iaitu kira-kira 3 kali sebulan, ehh silapp , 3 bulan skali, eh ok la tu ape kan?!




Setelah menunggu beberapa minit untuk memanaskan bilik sauna boleh la masuk ke dalam dengan hanya bertuala. Sila pastikan semua barang2 kemas ditanggal terlebih dahulu ye. Ok, masuk je terus terbalikkan pasir masa seperti di atas. INGAT: sila terbalikkan sebaik sahaja mahu memulakan sauna ye bukan 10 minit sebelum masuk ke sauna (ehhh cam biasa buat je) ini adalah untuk mengelakkan unsur2 penipuan mahupun pengelatan.

Perkara yang boleh dilakukan ketika menghabiskan masa dalam bilik sauna adalah seperti:



Ye, kalau saya memang setiap kali akan bwk masuk bahan2 bacaan. Sebaik2nya light reading la ok coz dah la suhu panasss weyy dalam tu. Tapi kalau nakk jugakkk bawak weekly business atau malaysia business mag, sila kan la..mungkin bole mendapat ilham mahu membeli stok saham yg mana pasal otak pun dah nak cair kat dalam tuh..




Sambil2 tu jgn lupa ye tambahkan air sikit kat heater dia..bagi stim lagi bilik tu, up kan lg suhu dia..yelahh..kalau nk rasa suhu sekitar 16 darjah celcius je sila duduk dalam bilik tido dan on air-cond jelahh kan..yang pegi masuk sauna watpe!



wahhh suhu ketika ini adalah hampir mencecah 60 darjah celcius





Somebody told me before, untuk hasil yg lebih efektif kalau nk bersauna, sapukan dulu badan dengan loyen pemecah lemak. I tried before dan memang rasa panas betul badan. Even after 15 minutes kuar sauna pun panas lagi, but i guess it works la untuk mengurangkan few inches certain part of your bod.


One more tips, bila dah spent 15-20 minustes bersauna, bila keluar tu, of course you'll be sweating all over body, please be reminded, jgn sekali2 sejukkan badan dengan air-cond ok! x baik untuk kulit mahupun kesihatan. Naturally biarkan badan sejuk dengan sendiri.

Ok sekian saja laporan dari bilik sauna tido. Mengharapkan ada gambar penulis blog seksi ketika sedang bersauna? Maaflah, salah channel, okeh?! Pastikan selepas keluar setkan masa untuk masuk sauna lagi 2 bulan minggu akan datang.

3 comments:

zain aziz said...

baguih lah...
bole buat telow separuh masak sambil dok dlm tu.. lol!

Ms. Omey said...

owhh..good idea la zain..betul-betul..

Nanak said...

oh, sangat cemburu disitu..