Tuesday, June 30, 2009

Fascinating Sarawak



Owhh..saya adalah tersangat2 penat. Semalam landed kat Senai International Airport at nearly 12 am! Then today kena masuk office awal sikit coz ada deadline sebutharga nak kena kejar before noon. Pastu plak keja, keja, keja sampai kul 5 ptg kena pegi Senai Airport balik to fetch my parents. Pheww..what a tiring day..xdpt catch up tido lagi nih. Ingat nak tido tp saya tetap kena siapkan entry ni first coz mlm esok saya akan terbang (lagi).

Ok, as for my trip to Kuching, actually this coming July akan ada family day company di sini. So 4 of us (me + my parents + my sis) pegi dulu for 2 days untuk buat rikki. Kitorang stay kat somerset serviced apartment. Nanti masa family day company tu pun akan tinggal di sini jugak. Ok la tempat ni, price wise jugak. Apartment with 2 bedrooms the rate is around 300++. Not to say luxury lah, but the apartment is very spacious + comfortable. Enough said. Enjoy pics.







Semanggoh Wildlife Park. Ni tempat nk tgk orang hutan. Boleh laaa..saya adalah tidak berapa meminati tempat2 seperti ini atau pun zoo dan yg seumpamanya. Owh begitu juga muzium. Really not my cup of tea! Truth is, mungkin saya cuma suka shopping@membeli belah sahaja. Ya, itu memang menyeronokkan. Kedai2 yang ada menjual pelbagai barang, tidak kira lah apa jugak sekalipun, the key words is, ada-jual-barang, ok?! x semestinya saya membeli, walaupun ada dekat sejam membelek2! dan nak kena halau ngan tauke. Anyway dekat area riverside Bandar Kuching tu ada banyakkkk kedai2 yang menjual souvenir dan jugak kek lapis sarawak. Bila dah tgk ada bnyk kedai dan barang, automatik mood untuk berbelanja meningkat + mula la tringat kat orang sana orang sini nak beli souvenir konon. Ok, pics masa kat Semanggoh Wildlife Park. (yang kat bawah hujung skali tu pic orang hutan ye, tolong jgn salah paham :p)





Ni pulak pics kat Kampung Budaya Sarawak. This place is nearby Gunung Santubong yang terkenal *nyanyi lagu puteri santubong dalam ati* . The entrance fee is a bit pricey ye, rm60/person. But its worthy! Dapat jugak tgk rumah panjang. Ada 7 rumah semuanya: Orang Ulu Longhouse, Melanau Tall House, Malay Town House, Chinese Farm House, Bidayuh Longhouse, Iban Longhouse & Penan Hut. The price termasuk la dapat tgk show kebudayaan kat situ tp saya x pegi pun. Teringat masa tgk show kebudayaan kat Thailand dulu smpi boleh baring atas kerusi dan tido. So not me lah..ok, enjoice..!!






So that's it on my trip to Kuching. Wow. Entry yang agak panjang dalam sejarah. Mengagumkan. *tepuk tangan*







That's a wrap!

2 comments:

Nanak said...

Bebeh, tat day i stayed at Harbour View..
haha...tak sempat pun jalan kesana sini mencari ketenangan..hanya ke The Spring..hee

eh, berapa kilo ya skng?heee

Ms. Omey said...

weh weh soalan brape kilo tu sensitif!! lol

yeaa i diet la niii